BIZnews

Najbolji poslovni potez u januaru: “Prevent” preuzeo vodeću livnicu u Evropi

Bosanskohercegovački porodični konglomerrat “Hastor” putem vlastite Prevent grupe u januaru ove godine kupio je jednu od vodećih livnica u Evropi, njemačku kompaniju “Neue Halberg – Guss GmbH”.

Nijaz Hastor - RTVZE.ba

Advertisements

Njeno sjedište je u Saarbrückenu, a pogoni sa oko 3.000 zaposlenih u Leipzigu i Južnoj Africi. Kupljena kompanija ostvaruje prodaju od oko 480 miliona eura godišnje. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ne navodi vrijednost ove transakcije koja je u Njemačkoj izazvala svojevrsni bum, a jedan od razloga je da to ne ide u prilog automobilskom divu “Volkswagen”.

Analitičari portala “Indikator” ovu kupovinu biznismena Nijaza Hastora rangirali su na prvo mjesto u okviru projekta “Izbor najboljeg poslovnog poteza 2018.” za januar ove godine…

Najbolji poslovni potez u regiji jugoistočne Evrope u prvom mjesecu 2018. godine napravili su hrvatska “Optimapharm” preuzevši češki “MKS Research” i Opština Ćuprija dovodeći kineskog investitora “Blue Sky” koji će izgraditi četiri nove fabrike i zaposliti 500 radnika.

“Optimapharm” je ovim potezom napravila značajan iskorak u konsolidaciji na tržištu specijaliziranih kompanija za provođenje kliničkih istraživanja ima 120 zaposlenih i predstavništva u više od deset zemalja Evrope. Pokriva tržište od 200 miliona ljudi. Zaposleni u češkoj kompaniji očekuju da će nakon ovog peuztimanja imati velike šanse za razvoj karijere i rad na kompleksnim poslovima.

Dovođenje kineskog partnera u Ćupriju i otvaranje kompeksa fabrika za preradu plastičnog otpada, u što će u prvoj fazi biti uloženo 12 miliona eura, ima veliki značaj za očuvanje životne sredine u cijeloj Srbiji i ekonomsko jačanje stanovnika ove lokalne zajednice.

Francuska farmaceutska kompanija “Sanofi” za 11,6 milijardi USA dolara kupila je američku biotehnološku kompaniju “Bioverativ”, specijaliziranu za lijekove za hemofiliju i za rijetke bolesti krvi. Ova akvizicija je rangirana na prvo mjesto u okviru izbora najboljeg poslovnog poteza u Evropi tokom januara ove godine. “Sanofi” će ovom akvizicijom osigurati veću prisutnost na području specijalne skrbi i vodeću poziciju na području rijetkih bolesti a “Bioverativ” dobiti snažnu podršku za istraživanja i razvoj lijekova za hemofiliju i druge rijetke bolesti.

Američki tehnološki div “Apple”, proizvođač iPhonea najavio je kapitalnu potrošnju od 30 milijardi dolara u SAD-u u narednih pet godina i otvaranje 20.000 novih radnih mjesta u svojim postojećim centrima i u novom kampusu koji planira da otvori. Nove investicije i aktuelna potrošnja će direktno doprinijeti američkoj ekonomiji s 350 milijardi dolara saopštio je “Apple.” Ovo ulaganje rezultat je reforme američkog poreskog sistema kojom je stopa korporativnog poreza smanjena sa 35 na 21 posto.

Sudeći prema ovim i brojnim drugim poslovnim odlukama donesenim ili saopštenim tokom januara ova godina je gledajući globalno svjetsku privredu dinamično započela obećavajući nove akvizicije, investicije, otvaranje drugih tržišta i povećanje uposlenosti. Taj optimizam ne dovodi se u pitanje čak ni nakon isteka februara u kojem je, prema analizama portala “Indikator“, broj dobrih poslovnih odluka bio znatno manji nego u januaru. To se može tumačiti činjenicom da se menadžeri tokom drugog mjeseca u godini više fokusiraju na izradu završnih računa iz protekle godine, sedmicu-dvije sele u zimska turistička mjesta ili oprezno osluškuju nadolazeću poslovnu klimu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh