BIZnews

Uniforme proizvedene u BiH koriste policijske snage u Austriji i Švicarskoj, ali nisu dovoljno dobre za bh. policiju?

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme upozorio je da Vijeće ministara BiH, domaćim firmama onemogućava proizvodnju policijskih uniformi.

Policija u BiH - Rama-Prozor.info

Advertisements

Tim povodom, BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme, izdao je saopštenje za javnost u kojem navode kako je Vijeće ministara BiH krajem decembra 2017. godine usvojilo Pravilnik o policijskoj uniformi, kojim se domaći proizvođači onemogućavaju da uopšte učestvuju u javnim nabavkama, koje će policijske agencije na nivou BiH u budućnosti raspisivati.

“Time se nanosi nesaglediva šteta domaćoj industriji. Direktno je ugroženo stotine radnih mjesta. Pravilnikom su, naime, propisani specifični tehnički kriteriji koje ispunjava samo jedna vrsta uniformi, koje se proizvode van BiH i čiji ekskluzivni zastupnik za BiH je jedna domaća trgovačka firma”, navodi se u saopštenju.

Ističu da su članovi BH Konzorcija firme sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnji policijskih i vojnih uniformi, te druge policijske i vojne opreme.

Kako navode u saopštenju, sve svoje obaveze izvršavaju na vrijeme i u skladu sa zakonom. Ostvaruju desetine miliona KM prihoda na godišnjem nivou, od čega je polovina prihod od izvoza čija vrijednost se povećava iz godine u godinu. Naglašavaju da policijske uniforme proizvedene u BiH koriste policijske snage u Austriji, Švicarskoj i drugim zemljama.

“BH Konzorcij traži od Vijeća ministara BiH da osigura da domaće firme i njihovih skoro 1.000 radnika u vlastitoj zemlji imaju pravo raditi posao za koji se specijalizuju godinama i za koji su pokazali da rade više nego uspješno. Svaki kriterij kvaliteta koji se propiše, BH Konzorcij će podržati i spreman ga je ispuniti. Ono što ne možemo ispuniti jesu tehničke karakteristike određenih proizvoda i materijala koji su zaštičeni, a koji se favorizuju. Sporni Pravilnik dovest će do enormnog povećanja izdvajanja budžetskih sredstava koja se izdvajaju za policijske uniforme, jer neće biti bilo kakve konkurencije u postupku javnih nabavki”, navode u saopštenju i pitaju kome je u interesu da se nepotrebno razbacuju javna sredstva koja se troše za ove namjene.

Pozivaju Vijeće ministara BiH, a prije svih ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, da otvore dijalog sa domaćim proizvođačima, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rješenja. Također pozivaju predstavnike Ministarstva sigurnosti BiH da obiđu domaće fabrike i uvjere se u kapacitete i mogućnosti bh. proizvođača.

“BH Konzorcij ne traži od Vijeća ministara BiH bilo kakve privilegije i povlašteni stutus. Tražimo priliku i mogućnost da pod jednakim uslovima konkurišemo za nabavku proizvoda za koje se specijalizujemo godinama i koji ispunjavaju najoštrije standarde kada je u pitanju kvaliteta. Tražimo da i u BiH imamo iste uslove koje imamo i u drugim evropskim državama u kojima radimo i u kojima imamo priliku raditi, dok nam se takva prilika onemogućava u vlastitoj državi, što je presedan koji vjerovatno nije zabilježen nigdje”, navedeno je se u saopštenju.

Takođerm istaknuto je da BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme sačinjavaju MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka.

Tvrde da već dva mjeseca bezuspješno traže od predstavnika Vijeća ministara da ih prime na razgovor i saslušaju njihove argumente.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh