BIZnews

Za koridor “5C” 750 miliona eura, 500 miliona Federaciji, 250 miliona bh. entitetu Republici Srpskoj

Na Trećoj investicionoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Londonu potpisan je dodatni sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 750 miliona eura za četiri dionice na auto-putu “5C” u dužini od oko 70 kilometara, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Koridor 5C kroz BiH - 6yka.com

Advertisements

Od ovih sredstava 500 miliona eura biće utrošeno na teritoriji entiteta Federacije BiH, a 250 miliona eura na teritoriji bh. entiteta Republike Srpske.

Na ovaj način biće kompletirana važna dionica koja će povezati prostor cjelokupne BiH i omogućiti nove investicije, jači protok robe i ljudi, a na kraju i ekonomski razvoj BiH…

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić rekao je na konferenciji, koju organizuje EBRD, da je za BiH i cijeli region važno da su svi razumijeli da je nedostatak, prije svega transportne infrastrukture, jedan od najvećih razloga usporenog ekonomskog razvoja regiona i da je to fokus daljeg djelovanja kako EBRD-a, tako i Evropske investicione banke.

Zvizdić je istakao da BiH ima značajne potencijale u bogatim prirodnim resursima i da se kvalitetnim projektima može dodatno podstaći privredni razvoj BiH i regiona.

Prema njegovom mišljenju, zemlje zapadnog Balkana treba da definišu zajedničke interese i da ih u narednom periodu pretoče u regionalne projekte.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh