BIZnews

Zapadni Balkan ima 6,5 miliona zaposlenih

Broj zaposlenih građana na Zapadnom Balkanu dostigao je cifru od 6,5 miliona, koliko je i iznosila prije svjetske finansijske krize, saopštilo je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) sa kancelarijom u Sarajevu.

Radnik - Ilustracija/Indikator.ba

Advertisements

Kako objašnjavaju, iako se region Zapadnog Balkana suočio sa dramatičnim padom zaposlenosti u periodu nakon svjetske ekonomske krize, od 2008. do 2011. godine, situacija se popravila u narednih pet godina i do 2016. godine ukupan broj zaposlenih je ponovo dostigao 6,5 miliona, što predstavlja povećanje od 8,9%.

“Promjenama u stopama zaposlenosti u periodu između 2010. i 2016. godine u šest ekonomija Zapadnog Balkana najviše su doprinijeli proizvodni, građevinski i obrazovni sektor, stručne i naučne djelatnosti, javna uprava i poljoprivreda”, objašnjavaju u RCC-u…

U strukturi zaposlenosti, ipak, preovladavaju neproizvodne djelatnosti, što, kako je saopšteno, ukazuje na to da region treba povećati konkurentnost i poboljšati orijentaciju tržišta, te raditi na razvoju i jačanju postojećih lanaca vrijednosti.

Kako je saopšteno, ekonomije Zapadnog Balkana su prethodnih godina zabilježile i značajan napredak na polju institucionalnih reformi tržišta rada, kojima su mnoge od njih smanjile troškove otpremnina i povećale fleksibilnost sistema pregovaranja o platama, kao i fleksibilnost tržišta rada, a propise na polju zaštite radnih mjesta učinile manje restriktivnim, navodi se u izvještaju.

Navodi se, također, i da se region bori sa “radom na crno”, visokom stopom nezaposlenosti omladine, niskom stopa učešća žena u radnoj snazi, što ukazuje na veliki neiskorišten ljudski potencijal koji bi mogao podstaći ekonomski rast i prosperitet, objašnjava Shani.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh