BIZnews

Fabrika obnovljena, kredit vraćen: Kreće proizvodnja u “Steelminu”

Britanska kompanija “Red Rock Resources” objavila je danas da je firma “Steelmin” u potpunosti otplatila kredit koji je dobila prošlog juna za obnovu fabrike i pokretanje proizvodnje u Jajcu.

Firma "Steelmin" u Jajcu - Jajce-online.com

Kako je rečeno, “Steelmin” je “Red Rocku” otplatio kreditod 4,3 miliona eura koji je koristio za obnovu i osposobljavanje pogona za proizvodnju ferosilicija, piše “Jajce online“…

“Red Rock” je ušao u finansijski aranžman sa “Steelminom” u junu 2017, čime je stekao 16 posto dionica kompanije. Udio je kasnije povećao na 22 posto.

Iz “Red Rocka” je rečeno da “Steelmin” najavljuje početak proizvodnje u pogonu u Jajcu za april. Riječ je o pogonu nekadašnje “Elektrobosne”.

Kupci poznata industrijska imena

“Steelminova” fabrika će se u početku sastojati od obnovljene Peći V, koja će proizvoditi 29.000 tona ferosilicija godišnje i 5.800 tona mikrosilike.

Nakon obnove druge peći, fabrika će imati kombinovani godišnji kapacitet od 48.720 tona ferosilicija i 9.700 tona mikrosilike.

Kako je ranije rečeno, “Steelmin” će proizvoditi ferolegure, koji su vrlo tražen i cijenjen proizvod, a koji će plasirati željezarama u Italiji, Austriji i Njemačkoj, te Americi i Aziji.

Ciljani kupci su svjetski priznate kompanije “ArcelorMittal”, “Riva”, “ThydssenKrupp”, “Beltrame”, “Duferco” koje su već iskazale interes za ove proizvode.

Posao za stotine radnika u dva grada

“BiznisInfo” je ranije pisao da, kada u pogon budu stavljeni svi kapaciteti, posao će dobiti više od 300 radnika.

Isti investitor je u Gornji Vakuf već prebacio opremu za pripremu kvarca za proizvodnju, uključujući drobilice, sita i bubnjeve za pranje kvarca.

Samo se čeka početak proizvodnje u Jajcu pa će i u Gornjem Vakufu radna mjesta dobiti najmanje 50 radnika, koji će pripremati sirovine za proizvodnju u Jajcu.

Dionice “Red Rocka”, kompanije za istraživanje i razvoj prirodnih resursa, danas su porasle za 11 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh