BIZnews

Na području Srebrenice godišnje se proizvede oko 600 hiljada litara mlijeka

Na području Srebrenice regristrovano je 28 mljekara koje na godišnjem nivou proizvedu oko 600 hiljada litara mlijeka.

Industrija mlijeka - Glassrpske.com

Advertisements

Otkup mlijeka od mljekara iz Srebrenice trenutno vrše dvije mljekare.

Kako je kazao načelnik odjeljenja za privredu i razvoj Općine Srebrenica Cvijetin Maksimović, Općina želi podići proizvodnju mlijeka na najviši nivo i pružiti maksimalnu podršku poljoprivrednim proizvođačima.

“Općina čini sve napore kako bi proizvođačima napravila dobar ambijent, a predvidjela je određen podsticaj za proizvođače. Prošle godine Općina je dala podršku mljekarima kroz podsticaj u iznosu 11 hiljada KM, a i ove je godine je planiran podsticaj”, kazao je Maksimović.

Mljekari su uglavnom zadovoljni otkupljivačima mlijeka koji, kako kažu, nikad ne kasne s isplaćivanjem plate.

“Podsticaj imam i zavisi od klase mlijeka. Extra klasa je 30 feninga i smatram da nije možda realna. Moja proizvodnja se povećava iz godine u godinu. Ove godine sam prodao oko 82 hiljade litara mlijeka, a imam dvanaest krava”, kazao je mljekar iz Pala kod Srebrenice, Pašan Mujić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh