BIZnews

Posao u Italiji zamijenio za uzgoj koza u Tesliću!

Dok brojni građani napuštaju Bosnu i Hercegovinu u potrazi za boljim životom u inostranstvu, Miroslav Klječanin iz Gornjih Očauša kod Teslića vratio se poslije dvije decenije iz Italije u rodni kraj i započeo uzgoj alpskih koza na zemlji svojih predaka.

Farma alpskih koza ”Mons produkt”, Teslić - monsprodukt.com

Advertisements

U srcu očuvane prirode, u Gornjem Očaušu, udaljenom pedesetak kilometara od Teslića, osnovao je farmu alpskih koza “Mons produkt”.

Na nadmorskoj vidsini od 950 metara oformio je “alpina stado”, a uz to posjeduje i centar za proizvodnju rasplodnog repromaterijala.

“Uzgoj alpskih koza započeo sam u maju 2014. godine u rodnom Tesliću. Nabavio sam 76 grla iz Francuske, a danas, četiri godine kasnije, imam 230 koza. Štala koju sam sagradio može primiti 350 grla, ali cilj mi je farma od 600 koza i tome ću težiti u narednom periodu”, kaže Klječanin.

Miroslav Klječanin – MonsProdukt.com

Uz posao uzgoja koza, ovaj poljoprivredni proizvođač koji je stekao veliko iskustvu u inostranstvu, bavi se i proizvodnjom kozjeg mlijeka, polutvrdog sira, kremastog sirnatog namaza, jogurta i surutke, koje plasira na tržište Srpske, jer još nema uslove za izvoz.

“Mjesečno proizvedem oko 800 kilograma sira i sve prodam u tržnim centrima sa kojima sarađujem. Cilj mi je da nađem kooperante od kojih bih otkupljivao mlijeko i pravio sireve za izvoz, jer ovdje kilogram kozjeg sira košta 20 KM, dok u inostranstvu cijena dostiže 50 maraka. Pravim ekološki sir, jer je stoka na ispaši u planini što garantuje visok kvalitet mlijeka, a time i sira, što stranci poštuju i dobro plate”, kaže Klječanin.

Dodao je da sirovo mlijeko ne prodaje, jer ekonomski nije isplativo, te pojasnio da su za kilogram krem sira potrebna četiri litra mlijeka, dok za polutvrdi, kriška sir treba osam litara.

“Najveći mi je problem što nemam sopstvenu mehanizaciju pa ne mogu proizvoditi hranu za stoku iako imam zemlju. Za sada sve kupujem, ali cilj mi je da zaokružim proizvodnju i nadam se da će već sljedeće godine i taj problem biti riješen”, priča ovaj optimistični Teslićanin.

Ideju za bavljenje ovim poslom dobio je tokom dugogodišnjeg boravka u Italiji, gdje je obišao na desetine farmi koza.

“U alpskom dijelu Italije ima mnogo farmi i mljekara, jer je kozji sir izuzetno cijenjena i zdrava hrana. Gledao sam kako rade i proces preslikao na svoju farmu. Zadovoljan sam rezultatima i siguran sam da će mi ovaj posao u budućnosti donijeti dobru zaradu”, nada se Klječanin.

Savjetovao je građanima bh. entiteta RS da ne idu u inostranstvo, jer se uz malo truda i rada može živjeti više nego solidno.

“U Italiji i Švicarskoj nema ni metra neobradivih površina, ljudi podižu neke zidine kako bi dobili metar korisne zemlje i zasijali čokot vinove loze, a mi ostavljamo desetine hektara zemlje da propada i idemo kod stranaca da nas iskorištavaju. Nećemo da iskoristimo idealne prirodne uslove uz 50 posto manje ulaganja nego u drugim zapadnim zemljama. Uz ovoliko slobodne zemlje možemo realizovati šta god poželimo”, rekao je Klječanin.

Klječanin je jedini poljoprivredni proizvođač na području opštine Teslić koji ima organizovanu proizvodnju u kozarstvu. Farmu i mljekaru opslužuje pet stalno zaposlenih radnika, a zavisno od sezone broj se povećava.

Miroslav u planu ima i pokretanje pogona za preradu i pakovanje šumskih plodova.

“Ovaj kraj je izuzetno bogat zdravim, šumskim prirodnim plodovima i u planu imam da beremo gljive, šipak, borovnice i sve drugo što nađemo jestivo u šumi. To ćemo pakovati i plasirati na tržište, jer sve što priroda daje na Očaušu treba da iskoristimo”, smatra Klječanin.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh