BIZnews

Tamna strana rada u Njemačkoj: Za sumu ispod minimalca radi ukupno 2,7 miliona ljudi

Prema studiji Fondacije “Hans Beckler”, mnoga preduzeća u Njemačkoj plaćaju svoje zaposlene manje od propisane minimalne sume od 8,5 eura po satu, što predstavlja povredu Zakona o minimalnom prihodu.

Radnici na građevini - RadioKameleon.ba

Advertisements

Prema ovom istraživanju (podaci za 2016), sumu ispod minimalca prima ukupno 2,7 miliona ljudi, odnosno, svaki deseti radnik! Najveći broj preduzeća u kojima vladaju takvi uslovi nema ni radničko vijeće, ni sindikat 18,6 posto zaposlenih u takvim firmama zarađuje manje od 8,5 eura na sat, javlja “Srna”…

U firmama u kojima postoji neko ko zastupa prava radnika, ima samo 3,2 posto takvih zaposlenih. Rezultati istraživanja Fondacije “Hans Beckler” se ne poklapaju sa “zvaničnom statistikom” prema kojoj je takvih radnika 2016. godine bilo “samo” 1,1 milion.

Najviše radnika plaćenih ispod norme radi u privatnim domaćinstvima (43%), gdje je i najteže kontrolisati da li se poslodavaci pridržavaju zakona; slijede hoteli i ugostiteljski objekti (38%) i trgovina na malo (20%). Ispod norme su češće plaćene žene nego muškarci, a lošije od ostalih prolaze i radnici s nižim stepenom obrazovanja.

Njemački savez sindikata je izrazio ogorčenje zbog ovih podataka i činjenice da se zaobilaze zakonske odredbe o minimalnom prihodu.

Njemačko Ministarstvo finansija je nedavno saopštilo da su preduzeća tokom 2017. godine platila više od 4,2 miliona eura kao kaznu zbog povreda Zakona o minimalnom prihodu. U vezi s time je pokrenuto oko 2.500 istraga, a u svakom drugom slučaju su plaćane kazne. U 2016. godini, pokrenuto je nešto manje od 1.700 istraga, a ukupna visina razrezanih kazni je iznosila 1,5 miliona eura.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh