BIZnews

Addiko Bank o kreditima u “švicarcima”: “Klijentima i dalje nudimo oprost 30 posto duga”

Krediti sa valutnom klauzulom u CHF-ovima postali su socijalno, pravno i političko pitanje, te su posljednjih godina praćeni s velikim interesom medija u BiH i regiji.

Addiko Banka - novaforma.hr

Advertisements

Udruženje “Švicarac” godinama privlači pažnju javnosti svojom borbom za, kako oni tvrde, prava korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švicarskom franku.

Iz ovog Udruženja redovno apeluju na potrebu usvajanja Zakona o konverziji kredita sa sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke, a čiju zakonitost i svrsishodnost osporavaju iz Addiko banke…

Nakon što se od početka slučaja s CHF kreditima iz Addiko Banke nisu često oglašavali, sada su odlučili pojasniti ovu problematiku.

Podsjećanja radi, nekadašnja Hypo Alpe-Adria-Bank je u periodu od 2006. do 2008. godine fizičkim licima plasirala ukupno oko 12.246 partija kredita u švicarskim francima (CHF), u ukupnom iznosu od oko 680 miliona KM. CHF krediti su bili u prosjeku više od 2 posto povoljniji u odnosu na kredite u eurima ili konvertibilnim markama. Tokom finansijske krize došlo je do neočekivanog porasta CHF kursa, te time i do značajnog povećanja otplate anuiteta klijenata.

U prevodu, rata kredita počela je da raste srazmjerno jačanju CHF-a.

Prvi val rješavanja problema rezultirao je zatvaranjem ili konvertiranjem (u euro) 50 posto od ukupnog broja CHF kredita do 2015. godine.

Tokom 2015. godine Hypo Alpe-Adria mijenja vlasnika kada su je reprivatizirali EBRD i Advent International.

Addiko Bank u Bosni i Hercegovini nasljeđuje ovaj problem od Hypo banke, te ga je odlučila riješiti kroz dobrovoljnu konverziju. Banka je ponudila konverziju kredita uz oprost 30 posto, odnosno 50 posto glavnice duga i zateznih kamata, te drugih troškova. Na dan 31. decembar 2017. godine konvertovano je i zatvoreno oko 92 posto CHF kredita. Također, predložena fiksna kamatna stopa iznosila je 5,99 posto.

Krajem 2017. godine ukupno aktivnih kredita u francima je bilo 708, navode iz banke, od čega 260 korisnika uredno izmiruje obaveze, dok 448 korisnika nikako ne vraća kredit.

Tužbe i sudske presude

Određen broj klijenata odlučio je svoj problem riješiti putem suda. Banku je proteklih godina tužilo 1.228 klijenata.

Od tog broja, 1.112 tužbi, odnosno skoro 91 posto odnosi se na period prije 31. decembra 2015. kada Vrhovni sud FBiH donosi odluku da su krediti u “švicarcima“ dopušteni, a ugovori valjani.

Od sudskih procesa koji su u toku, 33 je riješeno potpuno u korist Banke, 169 djelimično u korist Banke (valutna klauzula potvrđena kao zakonita)i jedna drugostepena presuda je u korist Banke.

Ukupno ima 175 prvostepenih presuda na štetu Banke, od čega ih je 120 doneseno prije 31. decembra 2015. godine, odnosno prije mišljenja Vrhovnog suda BiH.

U postupku pred sudovima nalazi se još 687 tužbi.

Deložacije

Iz Addiko Banke tvrde da udruženja poput “Švicarca” dezinformišu javnost netačnim navodima o deložacijama klijenata, te da su u “medijima u više navrata komunicirane masovne deložacije korisnika CHF kredita od strane banke kao razlog za blokade poslovnica i proteste ispred banke”.

“Stvarno stanje je daleko od ovih navoda, s obzirom na to da je banka tokom 2016. morala provesti ukupno 5 deložacija, nakon što su iscrpljene sve druge mogućnosti. Dodatno, 9 deložacija je odgođeno sa ciljem pokušaja dogovora sa klijentima. Tokom 2017. godine nijedna deložacija korisnika CHF kredita od strane Addika nije provedena. Primarna djelatnost Banke nije posjedovanje i prodaja nekretnina, već onosvni bankarski poslovi, te Banka nema interesa za preuzimanje nekretnina”, kazala je Sanela Pašić, direktorica Addiko Banke Sarajevo.

Zakon o konverziji

Kako ističu iz Addiko Banke, Banka i nadležne institucije ne podržavaju usvajanje Zakona o konverziji kao rješenje ovog problema. Jedino rješenje je, kako su kazali, dijalog i zajednički dogovor na relaciji banka – klijent.

“Nacrt zakona o konverziji, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri u Parlamentu FBiH, a sličan nacrt je već odbijen od strane Narodne skupštine RS-a, nije u skladu sa brojnim zakonima te ugrožava pravnu sigurnost i ekonomsku stabilnost u zemlji. Vlada FBiH već je ranije u nekoliko navrata dala negativno mišljenje na predloženi zakon, kao i Agencija za bankarstvo FBiH”, kazala je Pašić.

Potpisivanje memoranduma s korisnicima CHF kredita

Addiko Bank spremna je potpisati memorandum s korisnicima CHF kredita ako većina aktivnih korisnika tog kredita podržava prijedlog UKK Švicarac.

Povodom zaključka Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u vezi s rješavanjem pitanja kredita sa valutnom kaluzulom u CHF kroz potpisivanje memoranduma između Banke i UKK Švicarac, Addiko Bank je uputila dopis Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

U dopisu je naglašena spremnost Addiko Bank Sarajevo na potpisivanje memoranduma pod uslovima koje je definisalo UKK Švicarac, uz neophodnu podršku najmanje 90 posto korisnika aktivnih kredita, jer se radi o dobrovoljnom rješenju, koje treba obavezati obje strane, tj. banku i klijente.

“Prema podacima dostavljenim od UKK Švicarac, samo 223 korisnika aktivnih kredita, odnosno oko 30 posto, su saglasni sa tim prijedlogom, što nije dovoljno za cjelovito rješenje”, kazali su iz Addiko banke.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh