BIZnews

U posljednje četiri godine udvostručen IZVOZ ORUŽJA i municije iz BiH

Bosna i Hercegovina je od januara do decembra 2017. godine u druge zemlje izvezla više od 193 miliona konvertibilnih maraka vrijednosti robe iz namjenske industrije – prvenstveno oružja i municije.

Namjenska industrija - Screenshot/YouTube

Advertisements

Samo u decembru izvezeno je gotovo 30 miliona konvertibilnih maraka što je rast za 20 posto u odnosu na novembar, dok je uvoz iznosio 14 miliona konvertibilnih maraka za cijelu godinu.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, izvoz za 2017. godinu predstavlja 113 posto iznosa izvoza iz 2016. godine, što je rast od 13 posto. Takođe, narastao je i uvoz pa se on prepoznaje u rastu za 35 posto, prenosi “Klix“…

Godine 2016. BiH je uspjela u inostranstvu prodati oružje i municiju u vrijednosti od 171 milion KM, što je, opet, predstavljalo rast za 25 posto u odnosu na 2015. godinu. Uvoz je bio zaokružen na 10 miliona KM.

Godine 2015. BiH je izvoz oružja i municije okončala sa cifrom od 136 miliona KM što je bilo izuzetno povoljno u odnosu na 2014. jer je zabilježen rast za čak 47 posto! Uvoz je te godine bio upola manji nego danas – 7 miliona KM.

Godine 2014. izvoz se ogledao u ciframa ispod 100 miliona KM – tada je BiH prodala svoje proizvoda iz namenske industrije za oko 92 miliona KM, dok je uvoz bio oko šest miliona KM.

Iz navedenih podataka Agencije za statistiku BiH da se zaključiti kako je namjenska industrija, kada je u pitanju izvoz, u posljednje četiri godine doživjela respektabilnu ekspanziju udvostručivši svoju dobit.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh