BIZnews

“American Express” napušta tržište Evropske unije

“American Express” nedavno je na svojim službenim stranicama objavio kako će zbog uvođenja EU direktive PSD2 napustiti tržište Evropske unije. Tvrde kako navedena direktiva postavlja regulatorno opterećenje na biznis licenciranja “American Expressa”, zbog čega su odlučili napustiti EU.

American Express - Twitter

Advertisements

U objavi stoji kako su ukinuli postojeće licence s partnerima, te kako su u procesu smanjenja licenciranih operacija, odnosno ukidanja partnerstva s bankama unutar EU.

S tom odlukom, “American Express” kartice više se neće izdavati unutar Europske unije.

Jedini primjer povlačenja AmExa unutar EU do sada je bio onaj Mađarskog OTP-a, koji je korisnicima “American Express” kartice odlučio zamijeniti Mastercardovima. “American Express” je, usput, nedavno zabilježio prvi gubitak u zadnjih 26 godina, zbog troškova povezanih s poreznim promjenama u Americi.

Telegram” je krajem prošle sedmice kontaktirao Privrednu banku Zagreb, nositelja licence “American Express”a za Hrvatsku. U odgovoru koji je stigao danas potvrđuju kako se, logično, odluka “American Express”a o napuštanju EU tržišta odnosi i na Hrvatsku, odnosno i na njihov PBZ Card.

U HRVATSKOJ, KARTICE VRIJEDE DO KRAJA 2019. GODINE

Kako bi omogućili nesmetano korištenje “American Express” kartica privatnim i poslovnim korisnicima unutar Hrvatske, PBZ grupa će svojim korisnicima dozvoliti korištenje AmEx kartica do 31. decembra 2019. godine. Šta će se konkretno dogoditi nakon kraja 2019. godine, PBZ nije precizirao. Ali stvari će se, prema svemu sudeći, odvijati kao u Mađarskoj.

Prema pisanju portala “Index.hu”, mađarska OTP banka je još tokom jula prošle godine najavila povlačenje AmExa najkasnije do 31. januara ove godine, kada će ih zamijeniti njihovim Mastercard Bónusz karticama. OTP tvrdi kako poslovanje neće biti ugroženo, budući da se “American Express” kartice zamjenjuju jednom od tri najjače svjetske kreditne kartice, Mastercardom. Visa i Mastercard, kažu, ionako na mađarskom tržištu kotiraju bolje od AmExa. “Index.hu” također piše kako je OTP prestao izdavati nove AmEx kartice 17. jula 2017. godine, dok će se postojeće važeće “American Express” kartice zamijeniti s novim Mastercardovima kada im istekne valjanost.

Prošle smo sedmice kontaktirali i krovnu organizaciju “American Express”a iz koje su kratko potvrdili da će sarađivati s PBZ-om kako bi “ublažili efekat koji će povlačenje imati na korisnike”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

Loading..
loading...

Advertisements

Na vrh