BIZnews

Grad Bihać sve privlačnija turistička destinacija za turiste

Gradska uprava Bihaća osnovala je Turističku zajednicu Grada Bihaća u decembru prošle godine, a ovih dana očekuje se stupanje na snagu Odluke kojom je osnovana TZ Grada Bihaća i provođenje daljnje procedure oko uspostave i početka rada te zajednice.

Bihać, BiH - Nezavisne.com

Advertisements

Šefica Odsjeka za strateško planiranje i upravljanje projektima Grada Bihaća, Jasmina Beširević, kazala je da će ovaj korak značajno doprinijeti razvoju i promociji turizma ovog grada.

Ono što je jako bitno za ovaj grad, je podatak da posljednjih godina bilježi ekspanziju turizma, značajnim dijelom zbog Nacionalnog parka “Una”, ali i drugih zanimljivosti i prirodnih ljepota, adrenalinskih sportova i sportova na vodi te lovnog i ribolovnog turizma…

Međutim, kako je kazala Beširević, i Bihać, kao i ostali gradovi Federacije BiH, suočava se sa istil ili sličnim problemima u oblasti turizma.

Naglasila je da su osnovni uzrok tome nedostatak legislative ili neprovođenje postojećih zakona, uslijed čega su lokalne zajednice uskraćene za vlastite prihode od boravišnih taksa, koje čine osnovna sredstva za razvoj i unapređenje te veoma značajne privredne djelatnosti, ali i podatke o stvarnom broju dolazaka i noćenja turista, zemlje prebivališta turista i podataka, koji su osnova za pravljenje razvojnih planova u oblasti turizma i strateških dokumenata.

Za Grad Bihać, dodala je Beširević, jedan od uzroka nastanku problema u oblasti turizma bio je ukidanje TZ Općine Bihać, koja je osnovana 1998. godine, a prestala sa radom 2003. godine evidencijom u Upisniku Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

“Od 2003. godine do danas o promociji i razvoju turizma na području FBiH su se ‘brinule’ federalne i kantonalne TZ. Na koji način i kolikoj mjeri se promovirao grad Bihać putem TZ USK izlišno je govoriti, kao i prihodima od boravišnih taksa kojih praktično nije niti bilo”, kazala je Beširević.

Kako gradovi nisu imali prihode od boravišnih taksa, dodala je Beširević, u isto vrijeme su privrednici u FBiH, bez obzira na djelatnost kojom se bave, bili obavezni plaćati 0,05 posto od ukupnog godišnjeg prometa na ime članarina TZ-ama.

“Napokon 2014. godine, na zahtjev grupe privrednika za procjenu ustavnosti Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine, Ustavni sud FBiH donio je presudu kojom je utvrđeno da taj zakon nije usaglašen sa Ustavom FBiH”, dodaje Beširević.

Naime, Ustavni sud je Parlamentu FBiH dao šest mjeseci rok da uredi tu oblast, što nije učinjeno, tako da je od januara 2015. godine Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine prestao sa primjenom, kao i podzakonski akti, odnosno Uredba o članarinama u turističkim zajednicama, koja je bila jedan od osnovnih razloga za ocjenu ustavnosti tog Zakona.

U parlamentarnoj proceduri trenutno je Prijedlog zakona o turizmu FBiH kao i zakon o boravišnoj taksi, dok je u prednacrtu izrada zakona o ugostiteljstvu, koji bi trebali urediti oblast turizma i ugostiteljstva u Federaciji BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh