BIZnews

MISTERIJA U BOSNI I HERCEGOVINI: U zemlju se slijevaju dijamanti, niko ne zna gdje završavaju

U BiH je strahovito porastao uvoz dijamanata i dragog kamenja, ali niko ne zna o čemu je tačno riječ. Samo se pretpostavlja.

Dijamanti - Blogspot.com

Advertisements

Uvoz dijamanata, dragog kamenja, bisera i svile u Bosni i Hercegovini enormno je porastao, pa je u 2017. uvezeno 28 puta više dijamanata nego godinu ranije.

Uvoz dijamanata porastao je s 166.250 konvertibilnih maraka na 4.711.150 KM, dragog kamenja na 9.559.230 KM s 506.220 KM, uvoz bisera je porastao za 964.450 KM, dok je uvoz svile porastao sa 151.425,25 KM na 409.363,04 KM, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Razlog tome ekonomski analitičar Predrag Duduković vidi i u činjenici da su kamate na oročenu štednju koje banke nude niske, pa da građani ulažu novac u stvari koje ne gube vrednost.

“Građanima se više ne isplati da ulažu novac u banke, pa ulažu u neke stvari koje će u perspektivi biti još puno vrijednije i koje ne gube na vrijednosti, kao što su zlato, dijamanti, nekretnine, drago kamenje i drugo”, kazao je Duduković za “Nezavisne“…

Istakao je i da je baza uvoza dijamanata u 2016. godini bila vrlo niska te da je porast, kako kaže, donekle razumljiv.

Ekonomist Igor Gavran smatra, pak da je možda riječ o trgovinskim aktivnostima te pretpostavlja da možda ne ostaje sve u BiH.

“Razlika između bogatih i siromašnih je sve ekstremnija, te ona mala grupa bogatih ljudi, čiji su prihodi san za prosječnog građanina, uzima visokovrijedne predmete, koje je onda puno jednostavnije negdje prebaciti nego gotov novac”, rekao je Gavran i dodao da su dijamanti idealni za takve radnje.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh