BIZnews

Od proljeća otvaranje više stotina radnih mjesta u Jajcu

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) među 13 najznačajnijih investitora u BiH uvrstila je i jajačku kompaniju “Steelmin”.

Kompanija "Steelmin" Jajce - Avaz.ba

Naime, investitori iz Velike Britanije su tokom posljednjih godina uložili 32 miliona KM u kupovinu i remont novih peći nekadašnjeg giganta “Elektrobosne”, te trenutno zapošljavaju 80 radnika. Velike rezultate tima, s direktorom Dževadom Delićem na čelu, FIPA je prepoznala i dodijelila im prestižno priznanje.

U kompaniji “Steelmin”, koja je smještena na ulazu u Jajce iz pravca Donjeg Vakufa, vladaju red, rad i disciplina…

Direktor, Dževad Delić, najavio je kako će kompanija u martu pokrenuti proizvodnju.

Kada u pogon budu stavljeni svi kapaciteti, posao će dobiti više od 300 radnika, što će biti veliki stimulans za jajačku i bh. privredu. Novih 300 radnih mjesta i s primanjima radnika višim od prosječne plaće u BiH preporodit će jajačku općinu.

Isti investitor je u Gornji Vakuf već prebacio opremu za pripremu kvarca za proizvodnju, uključujući drobilice, sita i bubnjeve za pranje kvarca.

Nakon što proizvodnja u Jajcu bude pokrenuta, i u Gornjem Vakufu će radna mjesta dobiti najmanje 50 radnika, koji će pripremati sirovine za proizvodnju u Jajcu.

“Steelmin” će proizvoditi ferolegure, vrlo tražen i cijenjen proizvod, koji će plasirati željezarama u Italiji, Austriji i Njemačkoj, te Americi i Aziji.

Prema riječima Delića, ciljani kupci su svjetski priznate kompanije “ArcelorMittal”, “Riva”, “ThydssenKrupp”, “Beltrame”, “Duferco”, koje su već iskazale interesovanje za proizvode koji se koriste za ojačavanje i poboljšanje kvaliteta proizvoda od željeza i čelika.

Kako su investitori iz Velike Britanije došli u Jajce?

Za dolazak investitora iz Velike Britanije i njihov interes za ulaganje u Jajce, veže se zanimljiva priča.

Kako je ispričao Delić, on je kao izbjeglica 1992. godine završio u dalekoj Australiji, gdje je počeo raditi u firmi koja se bavi proizvodnjom istih proizvoda kao i nekadašnja “Elektrobosna”.

“Nakon više godina rada i stjecanja povjerenja, uspio sam nagovoriti vlasnike kompanije da ulažu u bivšu “Elektrobosnu”, gdje sam kao inžinjer radio i prije rata u bivšoj Jugoslaviji. Oni su pristali, željeli su investirati, ali je glavni uvjet bio da se vratim u BiH i pokrenem proizvodnju s kolegama koje su radile sa mnom u bivšoj Elektrobosni”, kazao je Delić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh