BIZnews

Brisel smanjuje cijene rominga na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija organizovala je danas u Briselu sastanak telekomunukacionih operatera sa prostora Zapadnog Balkana.

Mobilni telefon - Ilustracija/Index.hr

Advertisements

Tražili smo od kompanija iz regiona da istraže mogućnosti smanjenja cijena rominga među zemljama Zapadnog Balkana“, kaže portparolka Evropske komisije Natali Vandajstat.

U sjedištu Evropske komisije u Briselu održan je okrugli sto telekomunikacionih operatera sa prostora Zapadnog Balkana.

Sastanak je organizovala komesarka Marija Gabrijel zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo, a razgovaralo o telekomunukacionom tržištu u regionu.

Tražimo od kompanija u regionu da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cijene rominga među zemljma Zapadnog Balkana. Kompanije su se dogovorile da svoje prijedloge razmotre sa Komisijom tokom narednih sedmica“, poručila je Vandajstat.

Ona je podsjetila da je predsjednik Evropske komiisje Jean-Claude Juncker tražio da se ojačaju odnosi EU sa Zapadnim Balkanom i da u tom cilju Komisija želi da, između ostalog, olakšaju proces promjena i ohrabri pozitivne pomake u oblasti telekomunikacionog tržišta u regionu, prenosi “Tanjug”…

Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja sada predsjedava Vijećem EU, najavio je da će se, za početak, raditi na smanjenju cijena rominga na Zapadnom Balkanu, a u cilju i po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roming među zemljama EU.

Plan za takve korake trebao bi biti predstavljen na sljedećem samitu EU Zapadni Balkan, koji će biti održan u maju u Sofiji.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh