BIZnews

Posuški “Lager” nadomak projekta vrijednosti milijardu i 20 miliona KM

U okviru nastavka razgovora s nadležnim institucijama o projektu Rudnik i TE Kamengrad, predstavnici kompanije China Energy Group posjetili su Agenciju za unaprjeđenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi zatražili dalju podršku na putu realizacije ove investicije.

LAGER d.o.o. Posušje - Jabuka.tv

Advertisements

Projekat ima punu podršku svih ministarstava na nivou Federacije BiH i BiH, s kojima slijede sastanci u narednim danima.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju 27. novembra 2017. u Budimpešti između kineske kompanije i firme “Lager” d.o.o. iz Posušja, koja je vlasnik navedenoga projekta, uslijedili su razgovori o tehničkim detaljima projekta.

Konačni sporazum o realizaciji investicije bi trebao biti potpisan u junu na Summitu 16+1 i ministarskoj konferenciji posvećenoj promociji trgovine i ekonomske saradnje između Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

FIPA će nastaviti pružati punu podršku navedenom projektu, čija vrijednost je procijenjena na milijardu i 20 miliona KM.

Podsjetimo, Direktor Agencije za unaprjeđenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić početkom 2017. godine ostvario je kontakt s navedenom kineskom kompanijom u cilju realizacije investicije u projekt Rudnika i termoelektrane Kamengrad jačine 2 X 215 MW.

Vlada FBiH na 59. sjednici Vlade u 2016. godini donijela je odluku kojom izgradnju Termoelektrane u Sanskom Mostu svrstava u strateški projekt u energetici u Bosni i Hercegovini. Uz kapitalnu investiciju od 1.020,000.000 KM, pokretanje proizvodnje Rudnika i proizvodnja električne energije TE Kamengrad će predstavljati jednu od najvećih investicija u BiH.

Realizacija ovoga strateškoga projekta u velikoj će mjeri doprinijeti ekonomskom razvoju kako lokalne zajednice, kantona, tako i Bosne i Hercegovine, te će imati veliki uticaj na zapošljavanje, prenosi “Jabuka“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh