BIZnews

Raste uvoz dijamanata u Bosnu i Hercegovinu

Uvoz dijamanata, dragog kamenja, bisera i svile u BiH enormno je porastao, pa je tako u 2017. godini u BiH uvezeno 28 puta više dijamanata nego godinu ranije.

Dijamant - Pixabay.com

Advertisements

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), uvoz dijamanata porastao je sa 166.250 KM na 4.711.150 KM, dragog kamenja na 9.559.230 KM sa 506.220 KM, uvoz bisera je porastao za 964.450 KM, dok je uvoz svile porastao sa 151.425,25 KM na 409.363, 04 KM.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar, istakao je kako su kamate na oročenu štednju koje banke nude niske, te da građani ulažu novac u stvari koje ne gube vrijednost…

“Građanima se više ne isplati da ulažu novac u banke pa ulažu u neke stvari koje će u perspektivi biti još puno vrjednije i koje ne gube na vrijednosti, kao što su zlato, dijamanti, nekretnine, drago kamenje i drugo”, ocijenio je Duduković.

Igor Gavran, savjetnik u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kazao je da postoji mogućnost da je riječ o reeksportu i da sve ne ide u BiH, te da su u pitanju određene trgovinske aktivnosti.

“Razlika između bogatih i siromašnih je sve ekstremnija, te ona mala grupa bogatih ljudi, čiji su prihodi san za prosječnog građanina, uzima visokovrijedne predmete, koje je onda mnogo jednostavnije negdje prebaciti nego gotov novac”, rekao je Gavran.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh