BIZnews

Kako je Jeff Bezos postao najbogatiji čovjek na svijetu?

Jeff Bezos je već bio najbogatiji na svijetu, ali ovo je prvi put da je uspio da postane najbogatiji čovjek na svijetu svih vremena, sa ličnim kapitalom od 105,1 milijardu dolara.

Jeff Bezos - Twitter

Advertisements

Uvećanju njegovog bogatstva doprinjeo je skok akcija Amazona, koje su ojačale na krilima snažnih performansi tokom praznične shopping sezone.

Fokusirajući se na stvari koje se ne mijenjaju, primjenom za većinu nezamislivih poteza u rukovođenju kompanijom i zaposlenima, ovaj Amerikanac dokazao je pravilo da su samo posebni i nemilosrdni predodređeni za uspjeh…

Bogatstvo pokrenuo u garaži

Plan o osnivanju kompanije Amazon koja je počela sa radom 1994. godine smislio je tokom putovanja od New Yorka do Seattlea i to kada je čuo vijest o ogromnom povećanju korištenja interneta. Danas, 24 godine kasnije, njegovo bogatstvo koje je pokrenuo u garaži, teško je i zamisliti. A upravo Amazon odnosno 78,9 miliona akcija kompanije koje posjeduje donijele su mu najviše novca. U prošloj godini imale su rast od 56 posto, početkom ove sedam posto.

Bezos posjeduje i udio u američkom listu “Washington Post”, koji je kupio 2013. godine kao i u kompaniji za privatna svemirska putovanja “Blue origin”, osnovanoj 2000. godine, koja planira da vodi turiste u svemir.

Imajte samo strpljenja i “pravilo dvije pice”

“Imajte samo strpljenja”, poručio je Bezos, što je jedna od njegovih prepoznaltjivih maksima, pored “pravila dvije pice” koje podrazumijeva da ako svoj tim ne možeš da nahraniš sa dvije pice, onda je on previše veliki.

Iako je “Amazon” firma koja se zasniva na modernim tehnologijama koje se stalno moraju prilagađavati, posao je Bezos vodio kroz jednu jednostavnu ideju: “Fokusirajte se na stvari koje se ne mijenjaju”.

“Često me pitaju “Šta će se promijeniti u idućih deset godina?” To je jako zanimljivo pitanje. Ali, pitanje koje se rijetko sjete da me pitaju je “Šta se NEĆE promijeniti u idućih deset godina?” I uvjeravam vas da je upravo to drugo pitanje važnije. Kad odgovorite na njega možete oko toga da gradite svoju dugoročnu poslovnu strategiju – pojasnio je Bezos svoj stav u poslovanju.

Kad donosi odluke zamišlja da mu je 80 godina

Kad donosi odluke, stavlja se u poziciju da mu je 80 godina i onda se upita da li bi tada zažalio zbog odluke.

“Da li bih sa 80 kukao što se nisam priključio tom brzom vozu zvanom internet, za koji sam vjerovao da znači revoluciju? Sve je govorilo da hoću, da jednostavno moram u tome da pokušam da učestvujem”, kazao je Bezos.

“Ozloglašeni mikromenadžer”

A šta zaposleni kažu o ovom nadasve zahtjevnom poslodavcu? Svakako da nije od onih šefova koji će uvijeno da kaže da ste nešto zabrljali. Ne preza se podrugljivih opasci na račun svojih radnika. Pamte se “Da li ste lijeni ili nekompetentni?”, “Povjerio sam vam provoklasan posao, a vi ste me opet iznevjerili”. “Ako još jednom čujem taj prijedlog, ubit ću se”. “Zašto mi uništavate život?”

Na iskustvu bivšeg programera Amazona Steve Yeggea, jasno je da je Bezos itekako zahtijevan. Yegge je ispričao da se nakon svake prezentacije koju je imao pred njim imao osjećaj kao da se našao u “filmu o gladijatorima”.

“To je izazov nakon koga se vraćate u pećinu da biste lizali rane”, kazao je Yegge.

Posebne metode ima i protiv konkurencije, pa je dobio epitet “ozloglašeni mikromenadžer”. Angažovao je uglednog stručnjaka informatičara Larry Teslera iz Applea, a onda je ignorisao sve što je on rekao i to za tri godine!

Zaposleni rade i plaču, ali rade

U poslu nema milosti, savjetuje ih da jure izdavačke kuće kao što bi “gepard jurio ranjenu gazelu”, a upravo zato Amazon optužuju zbog gotovo predatorskog stava prema drugim kompanijama.

Jedna od zaposlenih je rekla kako je najuobičajnija stvar vidjeti kolegu da plače za svojim stolom. Atmosfera u kojoj rade je takmičarska tako da je kolega kolegi vuk i preživljavaju samo oni najbolji.

Rad noću, vikendima…

Radi se stalno, noću, vikendima, za praznike i stalno se mjeri učinak zaposlenih.

“Ako ne možeš dati apsolutno sve, 80 sati sedmično, smatraju te slabim. Jedna od koleginica dobila je rak dojke, a ubrzo nakon toga i upozorenje da bi mogla da bude otpuštena jer su je teškoće u privatnom životu počele usporavati u ispunjavanju poslovnih ciljeva”, ispričala je bivša zaposlenica o “Amazonu”.

Kompanija je negirala navode, a Bezos je nakon objave poslao dopis zaposlenima: “Mislim da bi samo luđak radio na mjestu koje je ovako opisano. Ja u tome ne prepoznajem ‘Amazon’, a nadam se ni vi. Ako ipak iko od vas ima iskustvo slično opisanom, urgiram da mi se lično javi”, poručio je.

Kompanija je prošlog novembra najavila da uvodi skraćeno, 30-satno radno vreme, još jedan svoj “eksperimentalni program”. Oni koji rade 30 sati sedmično imat će jednake beneficije kao oni od 40, ali će primati 75 posto plate.

Beskrajna ljubav i podrška supruge

A svog tog bogatstva ne bi bilo da Bezos nije imao podršku porodice. Najveću od supruge, koja je napustila sjajnu karijeru talentovanog pisca, za koju je nobelovka Toni Morrison rekla da je “ubjedljivo najbolji student kojeg je ikada imala”.

Inače prvu knjigu napisla je samo sa šest godina. Napustila je sve, a da bi suprugu pomogla da bude ovo što je danas, a kada je čula za njegovu ideju o Amazonu, vjerovala mu je i posvetila mu se – sto posto. Po završetku srednje škole, Mekenzi je upisala koledž Hotchkiss, odakle se prebacila na čuveni Prinston. Tokom studija radila je kao perač sudova, konobarica, prodavačica u butiku, kasirka, hostesa u restoranu, dadilja, ali i saradnik Toni Morrison.

Prva ga je pozvala na ručak

Nakon studija zaposlila se u firmi gdje je radio i Jeff. On je bio potpredsjednik kompanije i prvi koji ju je primio na razgovor za posao. Kasnije, ona je bila ta koja je njega pozvala prva na ručak, a samo tri mjeseca nakon toga, par se vjerio. Godinu dana kasnije, 1994. godine dali su otkaz u kompaniji u kojoj su se upoznali i preselili se u Seattle da osnuju “Amazon”.

Mekenzi je bila jedna od prvih zaposlenih u firmi, gdje je radila kao računovođa. Međutim, ljubav prema pisanju nikad nije prestača. Jeff je u jednom intervjuu otkrio da je svoju suprugu i tokom odmora znao da zatekne u kupatilu kako krišom radi na svojim romanima. Bilo joj je potrebno deset godina da napiše roman “Testiranje Luthera Albrighta”. U tom periodu, par je dobio troje djece. Uslijedio je roman “Zamke”, za koji je dobila dobila nagradu, a da bi sebe motivisala da napiše drugu knjigu, odlučila je da sakrije od muža o čemu piše.

Suprug je moj najbolji čitalac i kritičar

Kasnije je izjavila da joj je to bilo jako teško, jer joj je “suprug najbolji čitalac”. On je, kako kaže Mekenzi, uvijek pronalazio vrijeme i pored svog prebukiranog rasporeda da pročita njene rukopise i da joj veoma korisne sugestije. Na taj način, superbogataš joj se revanšira za sve žrtve koje je podnijela radi njegovog uspjeha, a koji je na kraju krajeva i zajednički.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh