BIZnews

Turci grade aerodrom i golf terene u Kneževu, ulažu 4,2 milijarde eura?

Turci hoće da grade aerodrom i golf terene u Kneževu/Skender Vakuf i u sklopu Eko zone Korićani-Vlašić spremni su da ulože vrtoglavih 4,2 milijarde eura.

Kneževo kompleks - ATVBL.com

Advertisements

Vjerovali ili ne, uz aerodrom sa pistom dugom 1.300 metara i helikopterskim servisom, predviđeno je da se, uz uobičajenu putnu infrastrukturu, unutar još neizgrađenog kompleksa, gosti i domaćini kreću gondolama i liftovima, piše “ATV“…

Za sada, Milorad kroz selo ide pješke. Kaže da su investitori bili na terenu i da su mještanima svašta obećali.

Navodno bi trebalo ovdje gore da se pravi bolnica i hotel. Ovdje dole na kraju ovoga dolje dijela, to su takozvane Luke – trebalo bi da se pravi jezero. Voda bi trebalo sa rijeke Ilomske i sa ovih ovuda ovdašnjih izvora da se prikupi, da se dovede da se to jezero napravi“, rekao je Milorad Slavnić, selo Donji Korićani kod Kneževa.

Na spisku lijepih želja nalazi se odvojeni studentski i penzionerski grad, pa i svojevrsni “Grad kraljeva”, koji će se graditi od kamena, u stilu srednjovjekovne tvrđave. Čak i Akva park, pa i moderni ski centar. I taman kad je Milorad pokazao čistinu gdje su Turci obećali aerodrom – prekinu ga komšija Stojan.

Čujem i ja nešto o tome, nešta, a zaputio sam se u Tuzlu pošto mi kćerka večeras stiže iz Njemačke pa idem na aerodrom u Tuzlu. A nadam se da bi i ovdje mogao biti aerodrom pa da mi ćerka bude ovdje slijetala“, kaže Stojan Vujinović, selo Donji Korićani kod Kneževa.

Drugi su već počeli da trljaju ruke jer bi, navodno za dunum zemlje mogli da dobiju 1.000 KM. Rezidencije sa bazenima i porodične vile koje bi se tamo gradile, bar na memorandumu koji je u posjedu “ATV-a”, izgledaju više nego futuristički.

Zamišljeno je da budući kompleks nikne u selu Donji Korićani i to na prostoru od oko 20 kilometara kvadratnih.

Da nije u pitanju naučna fantastika, potvrdio je i načelnik Kneževa. Ipak je skeptičan jer je, kad se uporedi, ponuda iz Turske skoro tri puta veća od godišnjeg budžeta Republike. I dvije hiljade puta veća od budžeta kojim on rukovodi.

Pa… po meni jeste nerealno, jer mi u Kneževu vapimo za svakim… a kad ti kaže četiri milijarde eura onda stvarno hehehe malo, djeluje nerealno“, izjavio je Goran Borojević, načelnik Kneževa.

Uz hotele i toranj-vidikovac, u planu je izgradnja Kliničkog i rehabilitacionog centra. Pošto je granica sa Federacijom blizu u projekat će, ako se uopšte realizuje, biti uključene opštine Travnik i Kneževo, ali i Vlade bh. entiteta Federacije i RS.

I pored ambicioznih najava koje pristižu sa svih strana, Željka Cvijanović o tome, čini se, nema mnogo informacija.

Koja investicija, samo mi recite tačno? Postoji nekoliko investitora koji su zainteresovani za različite stvari pa prema tome zato pitam šta je u pitanju“, pita Željka Cvijanović, predsjednik Vlade bh. entiteta RS na pitanje o gradnji kompleksa u Kneževu.

Ma to ćete morati da provjerite u ministarstvu industrije, sa njima da vidite, šta i kako, ko se obratio i tako dalje“, odgovarila je Cvijanovićeva.

I dok Petar Đokić ne odgovara na poruku potvrda stiže iz ministarstva turizma. Kažu da je u pitanju turski konzorcijum “Heritedž Turk”, sa sjedištem u Ankari. I dok najavljuju da bi informacija uskoro mogla biti na vladi generalni menadžer projekta Zoran Vujinović poručuje da turski investitori u bh. entitet RS dolaze krajem mjeseca kada se očekuje i potpisivanje ugovora. Prvim bagerima nada se već na proljeće.

Više pogledajte u priloženom videu:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh