BIZnews

Bosna i Hercegovina zbog dampinga pod istragom EU

Bosna i Hercegovina zajedno sa Brazilom prijavljena je Evropskoj komisiji da je damping cijenama silicijuma ugrozila tržište Evropske unije i izazvala materijalnu štetu privredi, zbog čega je otvorena i istraga.

Zastave BiH i EU - Vecernji.hr

Advertisements

Loading..

Inače, damping je prodaja u inostranstvu proizvoda po cijeni nižoj od važeće u zemlji proizvođača, odnosno prodaja po cijeni ispod troškova proizvodnje, a dampinške cijene često ne pokrivaju ni varijabilne troškove proizvodnje.

Spomenuti silicijum, ruda koja se koristi u metalskoj industriji, proizveden je u fabrikama B.S.I. iz Jajca i “RS Silicon” iz Bjelajca, kod Mrkonjić Grada, a koje su članice italijanske “Metalleghe” grupacije. Sve što proizvedu, izvoze na tržište EU…

Prijavu protiv ovih bh. izvoznika podnijele su španska “Ferroatlantica” i francuski “Ferropem”. Oni u svojoj prijavi, dostavljenoj u novembru ove godine, traže da se uvedu antidamping mjere na period od pet godina.

Evropska komisija je, na osnovu prijave, 19. decembra donijela odluku o pokretanju antidampinškog postupka.

“Dokazi koje su dostavili podnosioci pritužbe upućuju na to da su obim i cijene uvezenog proizvoda iz ispitnog postupka negativno uticali na visinu naplaćenih cijena industrije Unije, što je dovelo do znatnih štetnih efekata na ukupne rezultate i finansijsku situaciju industrije Unije”, navodi se u obavještenju o pokretanju postupka u kojem pozivaju i proizvođače izvoznike da učestvuju u ovom postupku.

Istraga bi, kako je najavljeno, trebalo da traje oko 15 mjeseci, a ako se damping dokaže proizvodi iz BiH mogli bi biti dodatno oporezovani, kao što je to slučaj s kineskim silicijumom, na koji su carine povećane za 16 posto.

O svemu su obavješteni Vanjsko trgovinska komora BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

Loading..
loading...

Advertisements

Na vrh