BIZnews

Šest mogućih objašnjenja za strmoglavi pad Bitcoina

Sve do jučer, činilo se da je kriptovalutama, predvođenima Bitcoinom, samo nebo granica. Gotovo svake sedmice obarale su nove rekorde – ustvari, u zadnja četiri dana, svih 20 najvećih kriptovaluta ostvarilo je svoj apsolutni rekord.

Bitcoin - Flickr.com

Međutim jučer je strmi pad Bitcoina, sa 15 hiljada $ na samo 11,5 hiljada $, principom snježne kugle doveo do pada svih većih kriptovaluta. Ukupno tržište kriptovaluta tako je palo s 617 milijardi $ na 478 milijardi $. Bitcoin je pak još u nedjelju vrijedio vrtoglavih 20 hiljada dolara. Stoga se mnogi pitaju šta je dovelo do takvog masovnog pada, a “Forbes” iznosi šest mogućih objašnjenja.

1. Vrijeme je za trošenje

Možda zvuči pomalo neozbiljno kao objašnjenje, ali ovo je ipak vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, i inače poznato kao nepovoljno za štednju i ulaganje. Dobar dio učesnika na tržištu kriptovaluta su finansijski špekulanti, a kraj godine je uobičajeno vrijeme kada ova vrsta investitora odluči unovčiti svoju zaradu, odnosno prodati kupljeno, prenosi “Index“…

2. Prezasićenost altcoinima

Nakon početnog uzleta Bitcoina, glavni dobitak vrijednosti na tržištu kriptovaluta ovog mjeseca bio je u altcoinima kao što su Cardano, Qtum, Ripple, TRON i Verge. Ove su se kriptovalute pokazale privlačnom opcijom za investitore koji su se željeli odmaknuti od Bitcoina, ali to je možda rezultovalo destabilizacijom tržišta Bitcoinom – koja je opet dovela do destabilizacije ostatka tržišta.

3. Konfuzija s Bitcoin Cashom na Coinbaseu

Coinbase, najveća svjetska mjenjačnica kriptovaluta, objavila je u utorak da će uvesti novu varijantu Bitcoina, Bitcoin Cash, na svoju platformu, ali trgovanje je odmah zaustavljeno zbog sumnje da su zaposlenici imali privilegovane informacije. Iako je trgovanje idući dan nastavljeno, zbrka i nestabilnost ove kriptovalute možda je odvratila dio kupaca.

4. Manipulacija tržištem

Moguće je i da se radi o zlonamjernoj manipulaciji: kako je “Bloomberg” nedavno saopštio, grupa od nekih 1.000 investitora posjeduje 40% svih Bitcoina. To znači da, ako bar dio ovih investitora, poznatih kao “kitovi”, radi zajedno, može manipulisati tržištem po želji – naprimjer, stvoriti privid masovne kupovine kako bi umjetno napuhali vrijednost Bitcoina, prije nego sami masovno prodaju svoje.

5. Hakovanje i regulacija

Youbit, popularna južnokorejska mjenjačnica, zatvorila je 20. novembra nakon što ju je navodno hakovala Sjeverna Koreja i ukrala joj 17% ukupne imovine. U SAD-u je Komisija za berzu i vrijednosne papire suspendovala je trgovanje u Crypto Company zbog sumnje na manipulaciju berzom. I to je možda prestrašilo potencijalne i postojeće investitore.

6. Balon je bio stvaran i kripto-zima dolazi

Moguće je i da je sve gore navedeno stvarno, ali i da je zajedno dovelo do pucanja “balona” na koji mnogi upozoravaju mjesecima. Ipak, argument protiv teorije o “kripto-zimi” je taj da je ovakvu nestabilnost Bitcoin imao i tokom čitave godine, kao i ranije. Dosad smo već naučili da se Bitcoin uvijek oporavi i da potražnja za decentralizovanom valutom i blockchain tehnologijom neće proći tek tako, piše “Forbes”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh