BIZnews

Rudari Rudnika “Gračanica” proizveli 25 posto više uglja nego što je planirano

Povodom 21.decembra, Dana rudara, u Rudniku uglja “Gračanica” kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja organizovana je prigodna svečanost, na kojoj su istaknuti impozantni poslovni rezultati u 2017. godini.

RU Gračanica - Twitter

Naime, plan otkrivke u ovom rudniku je prebačen za deset posto, proizvodnja uglja za 25 posto, a realizacija više od trideset posto, iako je do kraja ove godine ostalo još deset dana, piše “Fena”…

Predstavnici sindikata su, također, zadovoljni postignutim uspjehom, ali i uslovima rada uposlenih, koji su iz godine u godinu sve bolji.

“Naši članovi su zadovoljni svojim primanjima, kao i činjenicom da u penziju odlaze bez ikakvih problema, s obzirom na to da su im uplaćeni svi doprinosi”, kazao je predsjednik sindikata u ovom rudniku Muamer Čaušević.

Nada se da će nedavno potpisani kolektivni ugovor za oblast rudarstva poboljšati stanje u rudnicima na području Federacije BiH.

“Rudari svoj posao obavljaju profesionalno i korektno, zbog čega zaslužuju bolji materijalni i socijalni status. Nikada se ne žale, pa ni onda kada rade u ektremnim prilikama”, naglasio je.

Dodao je da gornjovakufski rudnik uglja, koji djeluje u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH, zapošljava oko 200 radnika, od kojih je osam ispraćeno u zasluženu penziju.

“Njima su uručene posebne nagrade, a svi uposleni dobili su novčane naknade koje se, tradicionalno, dodjeljuju svake godine u povodu Dana rudara”, kazao je Čaušević.

Ističe da će se, u iduće tri godine, raditi na obnovi postojeće mehanizacije i rudarske opreme, te intenzivirati započete aktivnosti u Kotezima kod Bugojna, s ciljem otvaranja zamjenskih kapaciteta.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh