BIZnews

BiH bilježi porast izvoza u sektoru peradarstva

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID/Sweden “FARMA II”projekta, Bosna i Hercegovina je u prvih 10 mjeseci ove godine u sektoru peradarstva zabilježiva povećanje izvoza za 9 posto.

Peradarska industrija - BiznisInfo.ba

Advertisements

Naime, u prvih 10 mjeseci ove godine sektor peradarstva zabilježio je izvoz u vrijednosti od 49 miliona KM, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 4 miliona KM.

Vanjskotrgovinski bilans u sektoru peradarstva kontinuirano je pozitivan, uz rast pokrivenosti uvoza izvozom koja sada iznosi 178%…

Struktura razmjene relativno je dobra, jer smo neto uvoznici za živu perad i meso peradi, dok bilježimo pozitivan bilans za jaja i prerađevine od mesa peradi.

Prerađevine od mesa peradi dominiraju po pitanju izvoza i čine 73% vrijednosti ukupnog izvoza u sektoru. Na drugom mjestu je meso peradi sa 19%, nakon čega slijede jaja (6%) i živa perad (2%).

Ključna tržišta regije što se tiče izvoza su Srbija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora, na kojima je u prvih 10 mjeseci 2017. godine ostvareno 98% ukupnog izvoza.

Na tržište Hrvatske u 2012. godini plasirano je 14,3 mil. KM (52% meso peradi, 27% jaja i 20% prerađevine), pa raduje mogućnost povratka na to tržište ukoliko Evropska Komisija stavi BiH na listu zemalja kojima je odobren izvoz peradi u EU, kao što se očekuje.

U saradnji sa USAID/Sweden “FARMA II” projektom urađene su i prve detaljne analize tržišta Hrvatske koje, između ostalog, pokazuju da je od 2012.-2016. godine uvoz u kategoriji mesa peradi skočio za gotovo 5.000 tona i sada iznosi oko 21.000 tona, dok je izvoz na nivou od oko 7.400 tona.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh