BIZnews

“Bolje varilac u Sloveniji nego inženjer na birou u BiH”

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kazali su da su poslodavci iz Slovenije zadovoljni radnicima iz Bosne i Hercegovine.

Građevinski radnik - Facebook

Naime, nakon boravka delegacije Agencije u Sloveniji, stekao se bolji uvid u uslove rada naših građana i ovoj zemlji.

“Razgovori su vođeni i s našim radnicima tamo, koji su nas informirali o svom statusu. Obavljen je i razgovor s predstavnicima slovenskog sindikata kako bi se dobila cjelokupna slika o uvjetima rada naših radnika”, kazao je portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Boris Pupić…

Prema njegovim riječima, sporazum između dvije države poštuju i poslodavci i radnici. Naglašava da su slovenski poslodavci zadovoljni našim radnicima, odnosno njihovim znanjima i vještinama.

“Potreba za našom radnom snagom je i dalje velika”, zaključuje Pupić, a procjene su, kaže, da će tako ostati i u narednim godinama.

Jedan od vlasnika firme koja nudi posao u Sloveniji, Boštjan Smolić, kaže da je evidentan manjak školovanih radnika s iskustvom. Podsjeća da je njihova plaća mjesečno dvije hiljade eura, dok oni lošiji radnici imaju primanja do hiljadu i po eura.

“Lakše je naći posao onima koji trebaju primati te veće plaće, odnosno onima koji su školovaniji, jer ih fali. I nama se to više isplati jer, kada radnik ima veću plaću, i mi dobijemo nešto od toga. Veća plaća zavisi od toga koliko zna variti i raditi na raznim strojevima, moraju imati veliko iskustvo”, naglasio je Smolić.

Očekuje se da će u Sloveniji potreba za radnom snagom iz BiH rasti i u narednoj godini, a od početka realizacije Sporazuma o zapošljavanju u Sloveniji, od marta 2013. do oktobra 2017. godine ukupno je izdato 18.118 radnih dozvola.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh