BIZnews

Uklonjene barijere u trgovini između Bosne i Hercegovine i Srbije

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, potpisali su danas Protokol o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini između dvije zemlje.

Zastave BiH i Srbije - informativa.ba

Advertisements

Šarović je kazao da su ovim Protokolom uklonjene barijere koje su najviše smetale predstavnicima Srbije i Bosne i Hercegovine, među koje je pobrojao izvoz mlijeka, pilećeg mesa, voća, povrća, malina, proizvoda od čelika, vode, sokova i piva.

Dodao je da je od 13 barijera uklonjeno sedam, da će dvije biti uklonjene do kraja januara 2018. godine, a odnose se na izvoz poljoprivrednih proizvoda i priznavanje analiza laboratorija za neprehrambene proizvode…

On je rekao da kao problematičan ostaje i izvoz piva iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, za šta je potrebna promjena određenih propisa, kojoj se obje strane nadaju u prvoj polovini 2018. godini.

Jedan od problema su i granični prelazi Kotroman-Vardište i Ljubovija-Bratunac na kojima se stvaraju velike gužve jer nema terminal i veterinarske inspekcije, rekao je Ljajić i dodao da treba uskladiti propise i o javnim nabavkama i da je četvrta barijera na čijem rješenju će raditi uvoz određenih auto-dizalica iz Bosne i Hercegovine u Srbiju.

Ministri su istakli da je dogovoreno da se radne grupe sastaju svaka tri mjeseca kako bi vidjeli da li ima novih barijera i kako da ih uklone, ukoliko one postoje.

“Srbija je drugi najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Ove mjere imaju za cilj da tu našu saradnju poboljšaju i pojačaju. U 2017. godini robna razmjena imat će rast od 14,15 posto”, kazao je Šarović.

Ministar Ljajić je istakao da je u prvih deset mjeseci 2017. godine razmjena sa Bosnom i Hercegovinom za 200 miliona eura veća nego u prvih deset mjeseci prošle godine, a da bi uz nove mjere naredne godine mogla da dostigne obim od dvije milijarde eura.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh