BIZnews

Zaduženost građana i preduzeća Federacije BiH iznosi 13 milijardi KM

Iznos kredita građana i privatnih preduzeća u Federaciji Bosne i Hercevine i tokom ove godine doživio je značajan porast.

Građani BiH - Twitter

Advertisements

Loading..

Zaključno s 30. oktobrom ove godine, zaduženost građana i preduzeća, iznosi 13 milijardi KM, a radi se o kreditima koje su građani i preduzeća podigli kod komercijalnih banaka.

Prema izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH, za tri kvartala 2017. godine zabilježen je rast kredita od 5,6 posto, odnosno građani i preduzeća zadužili su se, u vidu kredita, za novih 683 miliona KM…

U izvještaju se navodi kako su nastavljeni trendovi sektorskog kreditiranja iz prošle godine, te je tako zabilježen veći rast kredita odobrenih privatnim preduzećima, nego građanima.

Preciznije, krediti za privatna preduzeća zabilježili su stopu rasta od 6,6 posto, te je iznos kredita ovog sektora za devet mjeseci 2017. godine iznosio 380 miliona KM, dok su s druge strane krediti stanovništvu zabilježili manju stopu rasta od 5,2 posto i iznose 313 miliona KM.

“Rast kreditnih aktivnosti u našoj zemlji i to onaj koji se odnosi na realni sektor je svakako ohrabrujući. Pogotovo što dolazi nakon nekoliko godina slabljenja plasmana slobodnih finansijskih sredstava i zasićena bazičnih funkcija finansijskog sektora. Zato primjećujemo da se kreditni plasmani firmama i građanima približavaju omjeru 50:50, ali to još nije dovoljno. Poželjni plasman leži u omjeru 60:40 ili 70:30 u korist realnog sektora”, kazao je ekonomski stručnjak i profesor Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu u Tuzli, Kadrija Hodžić.

Hodžić ističe da je povećan interesa za kreditima usko vezano s cjelokupnom bh. ekonomijom, politikom i drugim društvenim pokazateljima. Posebno tu ističe pozitivna očekivanja u stjecanju kandidatskog statusa za EU, koji bi BiH trebala ostvariti naredne godine, te očekivani kredit MMF-a koji donosi stabilizaciju.

“Ipak, treba biti oprezan jer savladavanje poteškoća u privredi još uvijek traje i mi smo zemlja s najvećim preprekama za poslovanje, ali na kraju može konstatirati da je ovo blagi trend porasta koji je jako pozitivan i koji bi svakako trebali podržati”, zaključio je Hodžić.

U protekloj godini, zaduženost građana BiH dostigla je iznos od 8,1 milijardi KM, a uz trend rasta na kraju ove godine sigurno je da će ta zaduženost porasti, jer je broj kredita građana rastao i tokom 2017. godine. Posebno je zanimljiva podjela plasmana kredita prema entitetima, te od ukupno više od osam milijardi kredita u BiH, građani FBiH duguju iznos od 6,3 milijardi KM na kraju trećeg kvartala ove godine.

U regiji Jugoistočne Evrope, Hrvatska je najzaduženija država

Lider u regiji Jugoistočne Europe je Hrvatska sa više od 30 milijardi KM kredita stanovništvu, a prate je još i Srbija sa više od 13 milijardi KM, Makedonija sa 4,4 milijarde KM, te Crna Gora sa dvije milijarde KM kredita stanovništvu.

Kada je riječ o strukturi kredita, najveća zaduženja zabilježena su u sektorima trgovine i proizvodnje, dok se građani najčešće zadužuju za opću potrošnju i stambena pitanja.

“Fokus je na dva sektora s najvećim učešćima u kreditima pravnih lica, a to su sektor trgovine čija zastupljenost iznosi 19,6 posto i sektor proizvodnje čija je zastupljenost 14,6 posto. S druge strane, smanjeno je i učešće nekvalitetnih kredita u ukupnom plasmanu za devet posto, odnosno za 30 miliona KM. Kada je riječ o stanovništvu, u ovom sekciji dominiraju krediti za opću potrošnju čije učešće iznosi 39,5 posto u ukupnim kreditima, te je za tri kvartala rast ovih kredita iznosio 324 miliona KM. Krediti obrtnicima smanjeni su za 12 posto, a stambeni krediti zadržani su na istom nivou”, kazali su iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh