BIZnews

1,6 miliona KM za 18 pčelarskih udruženja u BiH

U Sarajevu je potpisan ugovor o dodjeli 1,6 miliona KM bespovratnih sredstava za 18 pčelarskih udruženja u BiH u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede (Farma dva), koga finansiraju USAID i Ambasada Švedske u BiH.

Pčelarstvo - Bhpcelar.com

Direktor sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović rekla je novinarima da je cilj ovog značajnog projekta povećanje svijesti o potrebi diverzifikacije proizvoda u pojedinim sektorima, pa tako i u sektoru pčelarstva.

“Vanjskotrgovinska razmjena meda je nepovoljna za BiH, ali su evidentirani određeni pozitivni pomaci. Za prvih 10 mjeseci ove godine, za razliku od prošle godine, ostvarili smo povećanje izvoza od 48 posto”, kazao je direktor sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Ognjenka Lalović.

Ona smatra da bi pčelari u BiH trebalo da imaju veću izvoznu paletu pčelinjih proizvoda.

“Pokrivenost uvoza izvozom, kada je med u pitanju, iznosi svega oko 12 posto, i to je ono što bi trebalo da popravimo u BiH”, poručila je Lalovićeva.

Predstavnik “Krajinameda” iz Banjaluke Branislav Popović, jedan od potpisnika ugovora, naglasio je da će posebna pažnja biti posvećena mladim pčelarima, te da će za njih 20 biti organizovana obuka i dobit će ukupno 200 košnica sa rojevima pčela.

Prema statističkim podacima iz prošle godine, u BiH je iz 410.000 košnica proizvedeno 3.148 tona meda, a broj pčelara iznosio je između 6.500 i 9.800.

Na poziv za prijavu za bespovratna novčana sredstva za poboljšanje konkurentnosti u sektoru pčelarstva, koji je proljetos raspisao USAID, prijavilo se 56 organizacija iz svih dijelova BiH, od kojih je njih 18 dobilo bespovratna novčana sredstva.

Projekat Farma dva uložio je 750.000 KM, a aplikanti 850.000 KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh