BIZnews

Trebinjski paradajz jabučar i boranija roga na listi zaštićenih proizvoda

Međunarodni pokret za tradiciju uzgoja hrane – “Slow Food” prihvatio je trebinjski paradajz jabučar i zelenu boraniju rogu na listu zaštićenih proizvoda koji treba da se certifikuju kao zdrava i autohtona tradicionalna hrana trebinjskog kraja.

Paradajz - AgroKlub.rs

Advertisements

Gordana Radovanović, lider trebinjske i hercegovačke podružnice “Slow Food”, kaže da je u pitanju nastavak ranijeg projekta ovoga pokreta koji je započet još sa zaštitom graha poljaka, sira i kajmaka iz mijeha, hercegovačkog meda, kukuruza šećerca i hercegovačke suhe smokve.

“Stalna i najvažnija aktivnost pokreta i jeste identifikovanje i očuvanje lokalnog biodivirziteta hrane, jer se u prirodi sve promijenilo vremenom, a puno toga je štetno uticalo na lokalne proizvode i na sam njihov kvalitet. ‘Slow Food’ se okrenuo zaštiti i ponovnom uspostavljanju proizvodnje starih, dobrih sorti iz različitih podneblja”, kaže Radovanovićeva…

Ona ističe da stare sorte koje su očuvane i koje treba zaštititi imaju prednost zato što zahtijevaju nikakvu ili minimalnu zaštitu.

Trebinjski “Slow Food” je u tom kontekstu, sarađujući s resornim ministarstvom, pronašao način da, pored ranije zaštićenih proizvoda, kao zdravu hranu certifikuju i paradajz jabučar i boraniju rogu, za koje se zna da njihova sjemena na trebinjskom području postoje najmanje 200 godina.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh