BIZnews

Potpisan ugovor o kreditu za izgradnju nove toplane u Banja Luci

Gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić, i šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) BiH, Ian Braun, potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 16,5 miliona KM namijenjenih za gradnju nove toplane.

“Na putu smo da dobijemo jednu profitabilnu kompaniju, koja će zadovoljavati interese građana i davati kvalitetnu uslugu umjesto jednog hroničnog gubitaša, koji je svake godine bio samo glavobolja za nas”, rekao je Radojičić.

Advertisements

Radojičić je dodao da je kredit potpisan na 15 godina, uz tri godine grejs perioda…

Aranžaman je, kako je rekao Radojičić, nesumnjiva validacija samog projekta, jer je EBRD dugo vremena analizovao sistem daljinskog grijanja i pratio sve što je grad radio u vezi s tim.

Kako je istaknuto, Banja Luka je prva lokalna zajednica kojoj je na direktan način odobren ovaj aranžman, koji nije išao kroz uobičajne procedure odobrenja vlasti na nivou bh. entiteta Republike Srpske i BiH, dodajući da to predstavlja ozbiljnu ocjenu validnosti grada kao partnera.

Predstavnik UN programa za zaštitu životne sredine (UNEP) u BiH, Amina Omićević, istakla je da je Banja Luka jedan od prvih pilot gradova globalne inicijative za daljinsko grijanje.

“Izuzetno nam je drago što je naš rad sa Banjalukom rezultovao direktnom investicijom EBRD-a. Model koji smo ovdje koristili, bit će iskorišten kako u regionu tako i širom svijeta”, navela je Omićević.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh