BIZnews

Raste izvoz prehrambenih proizvoda iz BiH na svjetsko tržište

Poljoprivredno-prehrambena industrija u BiH bilježi porast izvoza proizvoda na svjetska tržišta.

Prehrambena industrija - Indikator.ba

Bh. kompanije iz prehrambene industrije sve više izvoze, a osim što su pristune na tržištima širom svijeta, bilježe i veliku proizvodnju namjenjenu za poznate svjetske robne marke.

Advertisements

“Ohrabruje činjenica da je u posljednje četiri godine izvoz naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda mnogo više rastao od uvoza. Otprilike, pokrivenost uvoza izvozom u zadnje 4 godine je sa 22 posto porasla na 35 posto, što je ohrabrujuća činjenica”, rekao Tarik Kovač, stručni saradnik za projekte Vanjskotrgovinske komore BiH.

Šest kompanija iz Bosne i Hercegovine izlagalo je na najvećem sajmu hrane u svijetu ANUGA FINE FOOD 2017, koji je održan od 7. do 11. oktobra u njemačkom gradu Kelnu.

Na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine izlagale su kompanije Klas (Sarajevo), Mladegs Pak (Prnjavor), Zeraa Agriculture Investment Management (Sarajevo), Herbos Nature (Sarajevo), Eurocompany 99 (Ljubuški) i Vita – Life (Visoko), a proizvodi svih navedenih kompanija već se nalaze na policama prodavnica brojnih međunarodnih tržišta.

“Dosta ovih proizvoda se prodaje pod drugim robnim markama, odnosno rade se za brendove drugih firmi u Njemačkoj i EU tako su nekad potrošačima i neprepoznatljivi, ali su svojim kvaliteteom pronašli put do kupaca”, kazao je Kovač.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh