BIZnews

FORMALIZOVAN DOGOVOR: “Mercator” preuzeo “Konzumove” trgovine u BiH

Nadzorni odbor “Mercatora” u utorak je na prijedlog uprave potvrdio prekid ugovora o najmu 83 lokala trgovačkih centara u BiH “Konzumu”, te podmirenju neplaćene najamnine putem preuzimanja opreme u tim trgovinama u korist “Mercatora”, saopštila je Uprava te kompanije.

Mercator u BiH - Depo.ba

Time je formalizovan već ranije postignut sporazum u okviru koncerna Agrokor da trgovine koje je prilikom kupnje Mercatora u BiH preuzeo Konzum ponovo postanu dio Mercatorove mreže, odnosno brenda Mercator, piše “Hina”…

Advertisements

Reagujući na nove objavljene podatke o poslovanju Agrokora koji slijede iz revizije njegovog poslovanja, slovenski ministar za ekonomiju Zdravko Počivalšek kazao je u utorak novinarima da ga negativni rezultati Agrokora koji je 2014. godine kupio Mercator ne iznenađuju jer se hrvatski koncern nije širio na zdravim osnovama, a ponovio je da će slovenska vlada i u sadašnjoj krizi Agrokora nastojati zaštititi slovenski javni interes.

“Nećemo dopustiti da se kriza u Agrokoru prenese na Sloveniju kao zarazna bolest i vjerujem da će vlada u slučaju takvih pokušaja aktivirati sva moguća pravna sredstva da se to spriječi”, kazao je Počivalšek na konferenciji za novinare u Ljubljani.

U razgovoru za mariborski list “Večer” Počivalšek je, pak, rekao da je posebni zakon što ga je slovenska vlada donijela nakon što je u Hrvatskoj donijet “lex Agrokor” zaštitio javni interes u Sloveniji jer je slovenskim zakonom “suspendovano” pravilo po kojemu matična vlasnička kompanija može diktirati ovisnim kompanijama poslovne odluke.

“Na taj je način spriječeno finansijsko iscrpljivanje Mercatora od strane vlasnika”, kazao je Počivalšek.

Slovenski mediji u vezi krize Agrokora i njegovog odnosa s Mercatorom navode da bi slovenska vlada voljela da u Mercatoru dođe do nove vlasničke strukture i promjena u poslovnoj politici, kako bi Mercator dugoročno mogao opstati na tržištu u jakoj konkurenciji stranih trgovačkih lanaca, budući da je kompanija od velike važnosti kao kanal prodaje slovenskog prehrambeno-industrijskog sektora, ali i za tržište rada s obzirom da Mercator samo u Sloveniji zapošljava desetak hiljada radnika.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh