BIZnews

Šarović: “Bh. proizvođači će do kraja 2017. u Tursku izvesti 3.000 tona mesa”

“Meso i mesne prerađevine iz BiH, konačno mogu u treće zemlje preko EU”, kazao je Mirko Šarović, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine.

Mirko Šarović - Anadolija

“Ovo odobrenje je stiglo od Evropske komisije pa se prijavilo više od deset domaćih proizvođača za izvoz suhomesnatih proizvoda u Tursku, Rusiju, Kazahstan, Bjelorusiju, Ukrajinu”, rekao je Šarović za “Radio Sarajevo“…

Advertisements

Na pitanje kakav značaj predstavlja ovo odobrenje Evropske komisije za bh. proizvođače, ministar Šarović ističe da naša zemlja korak po korak preskače barijere koje stoje na putu izvoza nekih proizvoda.

“Dozvola Evropske komisije koristit će našim izvoznicima da lakše i jeftinije plasiraju svoje proizvode u zemlje poput Turske, Rusije, Kazahstana, Bjelorusije, Ukrajine i drugih. Prijevoz roba drumskim putem jeftiniji je i efikasniji od avionskog, što će našu trgovinu učiniti konkurentnijom”, napominje.

Zasigurno, jedno od najvažnijih budućih tržišta za bh. proizvođače je Rusija.

“Za izvoz hrane životinjskog porijekla, pretežno goveđeg i svinjskog mesa i prerađevina od mesa, uključujući suhomesnate proizvode, prijavilo se više od deset kompanija”, kaže Šarović.

S obzirom na to da i pored dozvole za prijevoz preko Unije, domaće meso i dalje ne može u Rusiju, iako je svi gledaju kao veliku šansu, ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine smo pitali kada se može očekivati početak izvoza mesa i mesne prerađevine iz BiH u Rusiju?

“Uslovi za izvoz mesa i mesnih prerađevina u Rusiju su veoma strogi i zahtjevni, možda čak i zahtjevniji od uslova i standarda EU. Više od godinu dana naš sistem, kompanije i izvozni objekti se prilagođavaju i ispravljaju nedostatke koji su evidentirani prilikom prošlogodišnje posjete ruske inspekcije za hranu Bosni i Hercegovini. Vrlo smo blizu dobijanja odluke za izvoz, i ja je očekujem narednih mjeseci”, rekao je Šarović.

Dozvola koja stiže iz Evropske komisije koristit će se i za izvoz prerađenog, ali i svježeg mesa za Tursku koji je ove godine drastično opao. Ministra Šarovića smo pitali koji su razlozi ovom padu izvoza mesa u Tursku, u odnosu na prošlu godinu?

“Turska strana je vrlo kasno tek polovinom jula odobrila uvoz svježeg mesa iz BiH i odredila samo jednog uvoznika, što je osnovni razlog do sada malih izvoznih količina. Ministru poljoprivrede Turske, na nedavnom sastanku u Sarajevu, skrenuo sam pažnju na ovu činjenicu i na istom sam insistirao i prilikom moje posljednje posjete turskom ministru ekonomije Zeybekčiju u Ankari, prije nekoliko dana”, izjavio je Šarović.

Mirko Šarović također ističe kako bh. proizvođači mogu očekivati da će do kraja ove godine u Tursku izvesti najmanje tri hiljade tona svježeg mesa iz BiH, a ako bi se uveo još jedan isporučilac, i znatno više.

Također, kako nam je rečeno, krajem prošlog mjeseca, ministar Šarović dobio je poziv resornog ministra Ujedinjenih Arapskih Emirata za sastanak i razgovore o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i ugovornom regulisanju trgovinske razmjene, a posebno izvoza naših proizvoda u ovu zemlju.

S obzirom na ovaj poziv i zainteresiranost Ujedinjenih Arapskih Emirata za uvozom naših proizvoda, BiH bi se uskoro mogla naći i na listi zemalja koje će meso i mesne prerađevine moći izvoziti u zemlje Bliskog Istoka, a što će dodatno značiti kako za bh. ekonomiju, tako i za proizvođače prerađenog, ali i svježeg mesa iz BiH.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh