BIZnews

Šta će sve poskupiti u oktobru?

Urod gotovo svih poljoprivrednih proizvoda ove je godine smanjen za oko 40 posto, a mnogi proizvodi, poput kupusa, paprika ili krompira, poskupili su i za 100 posto u odnosnu na isti period prošle godine.

Voće i povrce - Bljesak.info

Najviše su poskupljenje povrća osjetili građani koji su se odlučili na pripremanje zimnice.

Poljoprivredni proizvođačai smatraju da su za poskupljenja koja su već primjetna, a i za ona koja se najavljuju najveći krivci trgovci, koji sušu koriste kao razlog da povećaju cijene.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara bh. entiteta RS kaže da su štete na povrću katastrofalne, i da su postojeći usjevi stradali izmežu 40 i 60 posto.

Teška situacija u povrtlarstvu, se kaže već odrazila na cijene poljoprivrednih proizvoda, a sve to je u konačnici dovelo i do toga da se u prodaji nađe i povrće s inozemnog tržišta što sve dodatno slabi povrtlarsku proizvodnju bh. entiteta RS. Prema njegovoj procjeni cijene će se u narednom periodu uvećati od 40 do 50 posto.

Poskupljenje su najavili iz Udruženja pekara BiH, zbog slabijeg uroda kukuruza, a za “Buku” je to potvrdio Saša Trivić predsjednik Udruženja pekara bh. entiteta Republike Srpske. Prema njegovim riječima, mlinari su najavili poskupljenje brašna od 30 posto početkom oktobra što će se odraziti i na cijene hljeba…

“Za sada hljeb i pekarski proizvodi nisu poskupili. Početkom oktobra znat ćemo i hoće li se najave mlinara obistiniti tako da ćemo tada znati i tačne cijene cijene hljeba i pekarskih proizvoda”, rekao je Trivić.

Da ćemo se tokom jeseni susresti s manjkom stočne hrane, mlijeka, mesa što će dovesti i do rasta njihovih cjena smatra i Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača bh. entiteta RS.

Takođe napominje da na cijene ne utječe domaća proizvodnja nego profiteri i prehrambeni lobi koji uvozi hranu. Kako je za federalne medije ovih dana izjavio Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika bh. entiteta FBiH višemjesečna suša će itekako uticati na povećanje cijena svega.

“Povrće je podbacilo, voće, sve, a mi nemamo podsticaja koji bi nas zaštitili. Da bi opstao, poljoprivrednik mora povećati cijenu jer je mnogo manji prinos. Neizbježno je da će i meso poskupjeti, jer poskupljuje hrana za stoku. Sve vuče jedno drugo”, istakao je Bićo.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja bijeljinskih poljoprivrednika, s druge strane nikako ne opravdava poskupljenje brašna i mesa jer kaže da su zalihe nabavljene mnogo prije suše i da bi država konačno trebala uvesti redu u ovu oblast.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh