BIZnews

Turski poljoprivrednik uzgaja šareni kukuruz

Gledajući dokumentarac u kojem indijska porodica uzgaja šareni kukuruz, mladi poljoprivrednik iz Turske odlučio je unaprijediti svoj posao čineći isto.

Tridesetpetogodišnji Halis Katman iz Askarayja pronašao je sjeme i uzgojio kukuruz koji ima klip sa zrnima u devet različitih boja, što ga je učinilo najpoznatijim poljoprivrednikom u Turskoj.

Osim poljoprivrede, Katman se bavi i stočarstvom, te kaže da voli pratiti trendove iz ovih oblasti.

“U dokumentarcu o jednoj indijanskoj porodici sam vidio da su uzgajali šareni kukuruz koji datira još iz vremena Inka i Asteka. Iznenadio sam se i počeo istraživati jer mnogo volim šarenilo. Uzgajam i kokoške koje daju šarena jaja. U konačnici sam u Oklahomi pronašao čovjeka koji mi je poslao sjeme i evo šarenci su tu”, kazao je Katman.

Iako je za uzgoj šarenog kukuruza bilo potrebno dosta ulaganja, on je zadovoljan uspjehom prve žetve.

“Strahovao sam da li će ovdašnja klima biti adekvatna, ali sve je poklopilo u pravom pravcu. Ukus kukuruza identičan je ukusu običnog žutog kukuruza koji već imamo”, kazao je Katman.

Nakon što se prvi uzgoj ovog kukuruza pokazao uspješnim, Halis naredne godine planira posijati dodatnih nekoliko hektara.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh