BIZnews

Pozitivne priče: Mali bh. farmer u Tursku izvezao 180 tona mesa

U bh. agraru itekako ima pozitivnih promjena. Ova priča je primjer da farmeri koji su se odlučili na izvoz mesa u Tursku, nakon dugo vremena odlično posluju.

Zahvaljujući izvoznom aranžmanu Ibrahim Fazlović iz Maoče kod Brčkog je do sada plasirao 180 tona utovljene junadi. Za njega, ali i ostale farmere najbitnije je da je sve u dogovorenom vremenu uspio i naplatiti.

Nakon višedecenijske nesigurnosti sa kojom su se susretali bh. farmeri, pokretanje i izvoz mesa u Republiku Tursku, po unaprijed utvrđenim i dogovorenim cijenama, još uvjek djeluje prilično nestvarno. Naviknut na neizvjesnost u ovom poslu Ibrahim još uvijek oprezno pristupa ovom poslu, piše portal “Agroklub.ba“.

– Najprije sam počeo raditi ne razmisljajući o tome kome ću prodati tovnu junad, ali nakon ponude iz Turske, shvatio sam ozbiljnost ovog posla – istakao je Fazlović.

Fazlović kao dozu neizvjesnosti u ovom poslu navodi činjenicu da se još uvjek ne zna na koji period će junad izvoziti za Tursku, jer kako kaže, zadovoljan je načinom poslovanja i volio bi da ima garanciju za neki duži period.

Otkupna cijena je prihvatljiva i iznosi četiri KM po kilogramu, a dosad je Ibrahim isporučio oko 180 tona mesa. S obzirom na specifičnost ove 2017.godine, na sušu koja je zadesila cijeli region, računica je itekako u prihvatljivim okvirima, jer svaki farmer mora biti pripremljen za ovaj posao, bilo da je u pitanju rodna ili sušna godina. Silaže i zalihe od prošle godine dobro dođu nakon ovako sušnog perioda.

Redovna isplata poticaja u Brčko Distriktu predstavlja dobar stimulans za poljoprivrednike na ovom području. Ibrahim uz pomoć četvero djece i supruge hrabro ide naprijed, jer im ovaj posao već deceniju predstavlja osnov njihove egzistencije.

Prema statističkim podacima u 2017. godini je do sada za Tursku izvezeno oko 8.000 tona mesa. Obzirom da je Vijeće EU dalo saglasnost da se meso iz BiH može transportovati kopnenim putem, svi uključeni u ovaj biznis očekuju dobre rezultate i još bolju finansijsku potporu.

Tagovi: Ibrahim Fazlović Maoča izvoz mesa Turska


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh