BIZnews

Jajce: Britanci rade na obnovi kapaciteta u nekadašnjem gigantu “Elektrobosna”

Nakon puštanja u rad, Britanske kompanije Steelmin i Red Rock Resources očekuju godišnje prihode od 35 miliona eura.

Radovi na obnovi kapaciteta u nekadašnjem gigantu “Elektrobosna” u Jajcu su u toku i očekuje se da budu pušteni u rad početkom naredne godine.

“Veliki napredak je postignut od kako smo ušli u ovu investiciju prije samo dva mjeseca, i čini se da je projekt na pravom putu i da se uklapa u budžet”, rekao je direktor firme Red Rock, Andrew Bell…

Bell je dodao da su glavne komponente naručene, a da se isporuka i instalacija očekuje od oktobra do sredine decembra.

Podsjetimo, kompanija Steelmin je u BiH osnovana 2011. godine na temeljima nekadašnje “Elektrobosne”, tvornice ferolegura, koja je bila jedna od profitabilnijih firmi u bivšoj Jugoslaviji, a zapošljavala je 3.000 ljudi.

Problem sa zemljištem dugo je kočio proizvodnju s obzirom na to da je okolno zemljište bilo privatizovano pa prilaz pogonu nije bio moguć.

U junu ove godine postignut je dogovor sa strateškim partnerom, firmom Red Rock Resources, koja je osigurala 3,87 miliona eura za obnovu peći za proizvodnju ferosilicijuma.

Do početka proizvodnje Steelmin će zaposliti 150 radnika, a očekuje se da će taj broj rasti.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh