BIZnews

11.000 ljudi ostat će bez posla zbog novog Zakona o zabrani pušenja?

Bh. privrednici, ugostitelji, predstavnici duhanske industrije i zastupnici Parlamenta FBiH sastali su se na okruglom stolu o temi “Mitovi i istine o usvojenom Nacrtu zakona o ogrančenoj upotrebi duhanskih prerađevina”, a kako bi razgovarali su o tome šta bi novi Zakon o zabrani pušenja značio za sve njih.

Advertisements

Zaključak većine učesnika okruglog stola je da bi usvajanje Zakona donijelo velike gubitke za bh. privredu.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, kaže da je osnovni cilj okruglog stola donošenje zajedničkog rješenja koje bi istovremeno zadovoljilo sve strane i spriječilo bilo kakve negativne posljedice koje bi se eventualno odrazile na poslovanje.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, istakao je da ugostitelji u BiH nisu protiv zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, ali da bi se taj problem  trebao riješiti na način da se u ugostiteljskim objektima podijeli prostor za pušače i nepušače.

“Zamislite šta bi se desilo da, recimo, zabranite pušenje u objektima na sarajevskoj Baščaršiji – to su sve male kafane, prostori od dvadesetak kvadrata i vlasnici bi bili primorani da ih zatvore. Dakle, Zakon o ograničenoj upotrebi duhana svakako da, ali malo fleksibilniji, a ne ovako restriktivan kako je zamišljeno”, kazao je Hadžić.

Sa mišljenjem Hadžića složio se i predstavnik kompanije KPMG, Igor Lončarević. Naime, ova kompanija provela je anketu o posljedicama potpune zabrane pušenja na javnim mjestima, a u kojoj su učestvovala 202 ugostitelja iz Bosne i Hercegovine.

Rezultati ankete, istakao je Lončarević, su zabrinjavajući.

“Ukoliko se zakon usvoji, ugostitelji očekuju značajan pad prometa, oko 40 posto. Prema našim proračunima, taj pad je oko 250 miliona KM ukupnih prihoda od ugostiteljstva u BiH, odnosno oko 35 miliona KM PDV-a. Posljedično tome očekuje se i smanjenje zapošljavanja u ugostiteljstvu. Na osnovu naše ankete, bez posla bi moglo ostati oko 11.000 ljudi, čiji je ukupni dohodak na godišnjem nivou oko 69 miliona KM”, rekao je on.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh