BIZnews

Otkupljivači odredili cijenu za kilogram maline: Prošle godine od 3,50 do 3,80 KM, a ove samo…

Otkupljivači jagodičastog voća “Euro stil” iz Doboja i “Bosankaplod” iz Tešnja obavijestili su svoje kooperante o konačnoj otkupnoj cijeni maline. Tako će se kilogram polke plaćati 1,70, vilameta 1,80, a mikera 1,90 KM.

“Cijene, navodi se iz ovih firmi, predstavljaju tržišni prosjek u BiH i okruženju te su odraz izvoznih cijena zamrznute maline. S ovim cijenama proizvođači ne mogu podmiriti ni osnovne troškove proizvodnje”, upozorava Salih Mujanović, predsjednik Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Advertisements

Ova godina u svim je segmentima bila teška i neizvjesna za proizvođače, a informacije o otkupnim cijenama samo su ih dodatno zabrinule i pitaju se šta dalje. U najtežoj situaciji su oni koji imaju veće zasade i koji su morali angažirati dodatnu radnu snagu, posebno tokom berbe, piše “Avaz“…

Zeničko-dobojski kanton, sa oko 3.500 proizvođača malina i oko 650 hektara zasada, lider je u malinarstvu u Federaciji BiH. Premijer ZDK Miralem Galijašević pozvao je Vladu FBiH i općine da zajedno s malinarima nađu rješenje koje će biti na obostrano zadovoljstvo.

Mujanović podsjeća da je početkom maja, na tematskoj sjednici Parlamenta FBiH, kada se raspravljalo o poljoprivredi s akcentom na malinarstvo, zaključeno da se svi nivoi vlasti trebaju angažovati kako bi se očuvao ovaj sektor.

“Nažalost, sada se odgovornost prebacuje s jednih na druge. Ova cijena mogla bi se korigovati poticajima kojim bi država trebala dati svoj doprinos. ZDK poticaj planira na 20, a općina Maglaj na sedam feninga, što nije dovoljno i trebalo bi biti barem 15 feninga, po uzoru na neke druge općine u ZDK. Time bi i vlasti pokazale da im je stalo do poljoprivrednih proizvođača”, dodaje Mujanović.

Prošle godine otkupna cijena bila je od 2,50 do 3,80 KM. Kako objasniti drastičan pad otkupne cijene?

“Vlasnici hladnjača tvrde da tržište diktira cijenu. Mi ne želimo sumnjati, želimo im vjerovati da su dali maksimum. S ovakvim cijenama, naše su procjene, ugasit će se barem 30 posto proizvodnje.”

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh