BIZnews

Prijeti im kriza – Najveće banke na udaru zbog izazivanja svjetske finansijske krize

CDS-ovi su finansijski instrumenti koji su umjetno napravljeni kako bi se njima moglo trgovati, a oni predstavljaju osiguranje od bankrota ili kompanije ili države. O kakvom je tržištu bila riječ, govori podatak da su 2007. godine CDS-ovi vrijedili 62,2 biliona dolara.

No image - Haber.ba


Berza (Foto: arhiva)

Evropski regulatori optužili su 13 najvećih svjetskih investicijskih banaka za udruživanje jer su spriječile da se zloglasnim CDS-ovima (credit default swap), koji su prouzrokovali svjetsku finansijsku krizu, trguje preko berzi i da samim time budu transparentni.

CDS-ovi su finansijski instrumenti koji su umjetno napravljeni kako bi se njima moglo trgovati, a oni predstavljaju osiguranje od bankrota ili kompanije ili države. O kakvom je tržištu bila riječ, govori podatak da su 2007. godine CDS-ovi vrijedili 62,2 biliona dolara, piše Poslovni dnevnik.

Ti su derivati srušili svjetski finansijski sistem 2008. godine kada je bankrotirala američka investicijska banka Lehman Brothers jer su tada banke i ostale finansijske institucije preuzimale velike rizike kupnjom tih instrumenata, a bez nadzora regulatora.

Povjerenik EU za tržišno natjecanje Joaquín Almunia kazao je da je bankrot Lehmana pokazao kako je ovaj mehanizam trgovanja sposoban destabilizirati cijeli finansijski sistem.

“Banke su odgađale mogućnost trgovanja tim instrumentima na berzama jer su strahovale da će im to smanjiti prihode”, kazao je Almunia.

The Wall Street Journal piše kako je Evropska komisija poslala preliminarne prijave bankama za koje se smatra da su sudjelovali tome između 2006. i 2008. godine. Prema pravilima EU, bankama može biti izrečena kazna od deset posto ukupnog godišnjeg prihoda.

(net.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh