BIZnews

Proizvođači jagodičastog voća poručuju: “Cijena od dvije KM i niža uništila bi bh. malinarstvo!”

“Ako otkupna cijena bude niža od 2,5 KM po kilogramu, dobar dio proizvođača odustat će od malinarstva”, poručili su malinari na 11. međunarodnom sajmu organske proizvodnje i eko-turizma “Dani maline 2017” u Novom Travniku.

Kako je kazala Jasminka Hadžiabdić, predsjednica Upravnog odbora Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH, shvataju da je riječ o teškoj godini, ali postoje nivoi cijene koji bi mogli upropastiti sav do sada uloženi trud, piše “Avaz“…

Advertisements

Sanacija nasada

“Da bismo uz sve elementarne nepogode ove godine ostvarili profit, trebala bi nam cijena viša nego prošle godine, a bila je 3,5 KM. Uvažavajući cjelokupnu situaciju, zaključak je da cijena od dvije KM i ispod nije ta koja će zadržati malinare. A većina malinara s cijenom od tri KM mogla bi razmišljati o proširenju i sanaciji nasada. Uglavnom, cijena od dvije KM i ispod nije predmet diskusije, jer bi uništila malinarstvo i sav naporan rad”, kazala je Hadžiabdić.

Edin Mameledžija, predsjednik Asocijacije “Zajedno za bh. malinu”, kaže da, prema njihovim informacijama, izvozna cijena ide i iznad 11 KM!

“Imamo pouzdane informacije iz Uprave za indirektno oporezivanje da se maline izvoze za 2,35 do 11,73 KM. Malverzaciju malinama u BiH treba zaustaviti! Ko se to igra našom djecom, porodicom i opstankom. Mi ne želimo biti na teret državi ili socijalni problem”, rekao je Mameledžija.

Dodatno zanimanje

Za razliku od prošlih godina, na sajmu je bilo tek nekoliko malinara. Jedan od njih, Esim Memić, kaže da nije ni čudo što se veliki broj nije pojavio.

“Narod je ogorčen cijenom! Sreća, ne živimo od malina, nego nam je to dodatno zanimanje. Nas malina košta 2,05 KM bez svog rada, a oni sad nude 1,50 KM”, kazao je Memić.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh