BIZnews

Priča o firmi “Lokom”: Od kolapsa do milion maraka vlastitih prihoda

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo, održanoj u aprilu 2017. godine, usvojen je posljednji izvještaj o radu Javnog preduzeća “LOKOM” kojim je predstavljena informacija da je u prošloj godini preduzeće ostvarilo više od milion konvertibilnih maraka vlastitih prihoda.

Radnici

No, do prije nekoliko godina ovo preduzeće, osnovano 2009. bilo je na ivici kolapsa. Razmišljalo se da li može opstati. Sa krajem 2012. godine, LOKOM bilježi gubitak od 111.379 KM. Činilo se da je JP “LOKOM” postalo tek još jedno u nizu javnih preduzeća koje nije samoodrživo.

Advertisements

Javno preduzeće “LOKOM” osnovano je u svrhu efikasnog upravljanja objektima za sport, kulturu i rekreaciju kao i drugim objektima u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo.

“Organizacijska struktura bila je jako loša, menadžment bez vizije, nezadovoljni radnici. Posebno težak problem bio je evidentan višak radne snage na određenim pozicijama, jer otpuštanje radnika nije smjela biti opcija. Tužbeni postupci, dugovanja prema dobavljačima, kašnjenje isplate plata po nekoliko mjeseci – samo su neki od problema koji su me dočekali”, kaže Ramiz Duraković, direktor “LOKOM-a”.

Za samo tri godine sa novim rukovodstvom Općine i preduzeća, “LOKOM” je ostvario milion konvertibilnih maraka vlastitih prihoda. Prevaziđena je dubioza.

U saradnji sa osnivačem uvedene su nove tehnologije u poslovanje, izvršena je preraspodjela radnih mjesta, uspostavljeni su intenzivni kontakti sa korisnicima usluga i sa dobavljačima, neiskorišteni kapaciteti na atraktivnim lokacijama su iznajmljivani – tako se stvorio dodatni profit, te se krenulo u rad na reprogramu obaveza koje su se nagomilale od osnivanja.

Upravljanje i održavanje sportskih dvorana, stadiona, parking prostora sa ukupno 566 mjesta, zaštićenog zemljišta na području lokaliteta Mojmilo, kućom Hadžihalilovića i ostalim objektima u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo, neke su od ingerencija datih preduzeću po njegovom osnivanju.

Formiranjem Veterinarske stanice i njenog Higijenskog servisa, Općina Novi Grad se odlučila uhvatiti u koštac sa jednim od najvećih problema u Bosni i Hercegovini – nepodnošljivim brojem pasa lutalica na ulicama. Efikasnost u rješavanju ovog problema je evidentna pa se s pravom može reći da su Općina Novi Grad i “LOKOM” bili i ostali nosioci posla sklanjanja pasa lutalica sa ulica Sarajeva. Zbog toga su i druge općine u Kantonu Sarajevo počele koristiti usluge Higijenskog servisa.

Na osnovu odluka i upustva menadžmenta Općine, “LOKOM” je riješio još jedan od najvećih komunalnih problema, oštećenje i krađu slivnika, rešetaka i poklopaca na javnim površinama. Formirana je radionica gdje se, na osnovu prethodno uzetih mjera, ovi elementi proizvode i ugrađuju tamo gdje nedostaju. Tako su zaštićeni i pješaci i vozila. Specifičnost u konstruisanju i postavljanju ovih elemenata je što kao takvi ne mogu opet biti ukradeni. Ovaj inovativni model bi mogao biti uzor za rješavanje ovog problema u cijeloj BiH.

Od 2015. “LOKOM” preuzima i održavanje spomen-obilježja na području cijele lokalne zajednice, hajr-česmi, mezaristana, lokalnog vodovoda Igrište, kao i postavljanje tabli sa kućnim brojevima i nazivima ulica.

Nakon otvaranja Centra za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” u Halilovićima, obim poslova “LOKOM-a” se dodatno povećao.

“Pridodano je održavanje, zaštita i čuvanje novih objekata, sportskih i rekreativnih sadržaja. Preduzeće, osim formiranja službe interne zaštite, uspostavilo je i službu ugostiteljstva sa atraktivnom ponudom u ljetnom i zimskom periodu. Centar je samo u prošloj godini posjetilo preko 250.000 građana”, rekao je Duraković.

Domaćinskim pristupom poslovanju i ostvarenim rastom dobiti, a u isto vrijeme sve nekvalitetnijim angažmanom nekih drugih javnih preduzeća, te stalnim primjedbama građana na njihove usluge, ukazala se potreba za proširenjem djelatnosti JP “LOKOM”, a rad kao i prioriteti preduzeća usko su vezani za planove i prioritete lokalne zajednice, Općine Novi Grad Sarajevo.

“U narednom periodu voljeli bi uspjeti u saradnji sa osnivačem uredovati problematiku parkinga na području općine obzirom da je to jedan od gorućih problema ovog dijela grada. Upotrebom dosadašnjeg principa, koji koristimo za upravljanje određenim brojem parking mjesta, to bi zasigurno bio preduslov za rješavanje problema. Također, radimo na projektu urbane poljoprivrede na lokalitetu Park šume Mojmilo kroz koji planiramo postojeći prostor iskoristiti za organsku proizvodnju jagodičastog voća (malina, jagoda i kupina), kao i pokretanje plasteničke proizvodnje (paradajz, paprika, krastavac salata, jednogodišnje cvijeće i sl.) čijom bi realizacijom, također, uposlili veći broj nezaposlenih osoba. Cilj je Park šume Mojmilo, koji nema nikakve prihode, učiniti samoodrživim”, rekao je direktor Duraković govoreći o planovima preduzeća.

Iz preduzeća LOKOM ističu da su, uz saglasnost i dogovor sa osnivačem, spremni preuzeti i druge aktivnosti komunalnog karaktera kako bi prostor lokalne zajednice izgledao ljepši i ugodniji za življenje, te kako bi nastavili biti primjer pružanja kvalitetne usluge i primjer uspješnog poslovanja jednog javnog preduzeća.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh