BIZnews

UniCredit dobio pet nagrada Euromoney časopisa

Vodeći svjetski finansijski časopis “Euromoney” dodijelio je UniCreditu pet prestižnih nagrada za izvrsnost za ovu godinu.

UniCredit

Advertisements

Imena dobitnika nagrada objavljena su na svečanoj večeri održanoj sinoć u Londonu. UniCreditu je pripalo pet nagrada, među kojima su nagrade za najbolju banku u Italiji, najbolju banku u Hrvatskoj, najbolju banku u upravljanju imovinom u Centralnoj i Istočnoj Evropi, te najbolju banku u transakcijskim uslugama u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Osim toga, glavni izvršni direktor Jean Pierre Mustier proglašen je Bankarom godine za 2017.

G. Mustier prokomentarisao je nagradu:

“Želio bih čestitati i zahvaliti svim kolegama, jer su svi u grupi svojim radom doprinijeli ovim priznanjima koje smo osvojili. Dobiveno priznanje za Bankara godine posvećujem upravo njima. Zahvalan sam na naporima koje su naši timovi uložili u proteklih 12 mjeseci. Nastavit ćemo neumorno raditi na poticanju transformacije grupe, koju gradimo na svom jednostavnom uspješnom paneuropskom poslovnom modelu i snažnim konkurentnim prednostima koje će UniCredit učiniti najpopularnijom bankom gdjegod smo prisutni.”

“Jean Pierre Mustier imenovan je na ovu poziciju prije gotovo tačno godinu dana, a već je daleko odmakao na putu transformacije UniCredita, talijanske banke suočene s poteškoćama, u europsku banku s pozitivnom budućnošću. Među njegova postignuća ubrajanju se uspješno dovršenje izdanja prava vrijednog 13 milijardi eura, rješavanje sporednih i neprihodujućih imovina i djelatnosti u pravo vrijeme i po pravoj cijeni, te nepokolebljivo držanje prethodno dogovorene strategije. Međutim, njegovo najvažnije postignuće možda se sastoji u činjenici da je priča o UniCreditu priča o upravljačkom timu na čelu s pragmatičnim i odlučnim glavnim direktorom koji čvrsto stoji s obje noge na zemlji i koji je nekoć problematičnoj instituciji uspio vratiti osjećaj ponosa i svrhe. Čini se prikladnim postaviti pitanje: je li ikad ijedan glavni izvršni direktor neke banke postigao toliko u svojoj prvoj godini?”, izjavili su predstavnici Euromoney-a pri dodjeli nagrade za Bankara godine 2017.

Osim nagrade za najboljeg Bankara 2017. godine UniCreditu su uručene i nagrade u regiji Centralne i Istočne Evrope za najbolju banku u transakcijskim uslugama, kao i za najbolju banku za upravljanje imovinom.

O ovim nagradama ispred organizatora su izjavili:

“UniCredit i dalje je na vrhu segmenta transakcijskih usluga u Evropi, koji je u razvoju, za što može zahvaliti svojoj snažnoj tržišnoj prisutnosti i kontinuiranom radu na povezivanju zemalja u svojoj mreži u regiji. Malo je banaka koje mogu pružiti usluge savjetovanja bogatim klijentima u svim šarolikim državama i kulturama srednje i istočne Evrope, no UniCredit se u gotovo svakoj od njih nametnuo kao odabrani upravitelj imovinom.”

UniCredit je odnio i dvije titule za najbolje banke u Italiji i Hrvatskoj što su organizatori prokomentarisali:

“Postignuća u protekloj godini mnogo su dalekosežnija od iznosa prikupljenog kapitala i smanjenja izloženosti neprihodujućoj imovini. Temeljna promjena kulture trebala bi osloboditi latentne prednosti UniCreditovih bankarskih talenata i paneuropske snage. Zagrebačka banka u proteklih 12 mjeseci vodeća je po profitabilnosti, unaprjeđenju kvalitete imovine i smanjenju loših kredita, uz istovremeni rast hipotekarnih kredita i kredita malim i srednjim poduzećima, nastavljajući jačati svoj položaj vodeće hrvatske banke.”


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh