BIZnews

Žena zmaj Suada Mujkić: Ponosna vlasnica firme za proizvodnju ljekobilja, sušenog voća i meda

Suada ne staje u dokazivanju krajnjih granica ljudskih mogućnosti…

Dok se neke žene zadovoljavaju kancelarijskim poslovima i radnim vremenom od 8 do 16 h, Suada Mujkić iz tešanjskog naselja Kaloševići svoj hljeb zarađuje na puno teži način. Ali, za razliku od većine drugih žena, Suada je svoj čovjek, radi za sebe i radni tempo sama diktira. Da je lahko, nije, poručuje Suada ali je zadovoljstvo koje osjeća neprocjenjive vrijednosti.

Advertisements

Nakon što je uspješno okončala niz edukacija za žene iz ruralnih područja, što joj je omogućilo aplikaciju na brojne međunarodne fondove, Suada se najprije upustila u posao proizvodnje ljekovitog bilja. Prije 5 godina počela je sa tim poslom a danas ima zasađena 4,5 dunuma zemlje pod ljekovitim biljem. Svoju privatnu djelatnost je registrovala i uredno za posao državi plaća dažbine. Kaže, samo od ljekobilja zaradi jednu dobru godišnju platu. “Svoj sam čovjek”, poručuje Suada i ističe “Bolje mi je raditi za sebe, nego kod nekoga u trgovini”. Zadovoljna procesom proizvodnje Suada planira i proširiti posao. Njen uspjeh djelimično leži i u činjenici da ima zagarantovan otkup ljekovitog bilja i to zahvaljujući dobroj saradnji sa banjalučkom firmom “Prirodno bilje .

Ova svestrana dama zaista plijeni posebnom pažnjom i energijom stoga i ne čudi činjenica da se uz uzgoj bilja, iako dosta zahtjevan i mukotrpan posao, Suada se bavi i proizvodnjom sušenog voća. Na 5 dunuma zemlje zasadila je nekoliko vrsta voća koje nakon berbe obrađuje u posebnoj sušari koju je opremila uz pomoć donatorskih sredstava. Suada godišnje osuši oko tonu suhog voća, a često zna sušiti i voće na zahtjev mušterija iz okruženja.

Ni sa ovim poslom Suada nije stala u dokazivanju krajnjih granica ljudskih mogućnosti. Pohađala je obuku iz pčelarstva pa danas ima i 7 sanduka pčela i uspješno se bavi i proizvodnjom meda. Sve ove aktivnosti prati i plastenička proizvodnja povrća.

Baš u trenutku kad čovjek pomisli da ne može više, Suada Mujkić iz Tešnja dokazuje da granice uopće ne postoje nego da ih ljudi sami postavljaju ograničavajući vlastite sposobnosti i mogućnosti.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh