BIZnews

Željeznička deblokada Krajine: Iz Kulen Vakufa kreće kompozicija sa 1.000 tona gipsa

U sklopu aktivnosti čiji je cilj povećanje udjela željezničkog prometa na tržištu transportnih usluga, Željeznice FBiH su s partnerskim željezničkim operatorom na prugama u Hrvatskoj, PPD Transport d.o.o. Zagreb, dogovorile prevoz oko 20.000 tona sirovog gipsa do kraja tekuće godine.

Željeznice FBiH - BHRT.ba

Ovaj prevoz će se realizovati za potrebe cementare Našicecement d.o.o. iz Našica čiji su dugogodišnji dobavljač Rudnici gipsa iz Donjeg Vakufa.

Advertisements

Ovim je praktično deblokirana Bosanska Krajina u smislu teretnog željezničkog saobraćaja, a uspostavljanjem turističkog voza “Unskom prugom” 7. jula, te završetkom elektrifikacije ove pruge, bit će otklonjena i blokada putničkog željezničkog saobraćaja prema Bihaću, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Javnog preduzeća Željeznice FBiH, piše “Fena”…

Planirana otprema prve kompozicije voza od 18 vagona i oko 1.000 neto tona iz željezničke stanice Kulen Vakuf je 1. jula, a dalje otpreme ukupno ugovorene količine će se realizovati prema planiranoj dinamici korisnika.

Ovaj ugovoreni prevoz predstavlja značajan doprinos daljem razvoju željezničkog sektora u BiH posebno na dijelu pruge koji teritorijalno pripada području Unsko-sanskog kantona.

Kako se navodi, ŽFBiH je sa partnerima učinila maksimalne napore kako bi kod ovog prevoza postigla tržišno prihvatljive uslove za korisnika.

Našicecement ima asortiman i drugih roba koje su izvozno i uvozno orjentisane prema tržištu BiH. Također, i Rudnici gipsa iz Donjeg Vakufa imaju svoje planske aktivnosti usmjerene na plasman gipsa i za druge destinacije u regionu.

“I ovim primjerom mi smo pokazali da smo kičma razvoja ove zemlje. Naš cilj je deblokada Bosanske Krajine u transportnom i putničkom željezničkom saobraćaju. Na taj način Željeznice FBiH će na najbolji način ostvariti svoju misiju, a to je slobodan i neometan protok ljudi i roba na teritoriji cijele države”, izjavio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh