BIZnews

Turski investitor ulaže milione u BiH, a ova opština je najbrže reagovala

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) objavila je jučer da je pronašla novog investitora za tekstilnu industriju BiH. Radi se o turskom biznismenu Zihni Yildizu, koji je najavio da da će prvoj fazi zaposliti 250, a u narednim godinama do 850 radnike, te da je spreman uložiti 21 milion KM u pogone u našoj zemlji.

Kalesija, BiH - Biznisinfo.ba

Zanimljivo je da su predstavnici turske kompanije jučer posjetili Kalesiju, koja očito spada u jednu od općina gdje razmatraju gradnju fabrike.

Advertisements

Delegacija je u Kalesiji obavila razgovor sa predsjedavajućim OV i načelnikom, te su saznali više detalja o pogodnostima investiranja na području Kalesije, javio je “Nezavisni kalesijski portal“…

Delegacija je u Kalesiji, kao i u FIPA-i, boravila zajedno s predsjednikom Svjetskog saveza dijaspore BiH Hasanom Šehovićem. Najzaslužniji za ovu posjetu je Fadil Alić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija.

Kontaktirani vlasnici hala

Da li će se predstavnici turske kompanije odlučiti za Kalesiju kao buduću lokaciju za dio svojih proizvodnih pogona, zavisi od brojnih faktora.

Svakako da je na prvom mjestu volja općinskih strukura vlasti, kao i Službi, odnosno koliko brzo Općina Kalesija može “odgovoriti” i ponuditi lokacije gdje bi proizvodni pogon bio smješten.

Sve bi itekako moglo biti ubrazno ukoliko se investitori odluče za kupe, ili pak iznajme, neku od hala koje su već izgrađene, te se nalaze u privatnom vlasništvu pojedinih kalesijskih privrednika.

Već se stupilo u kontakt sa pojedinim vlasnicima hala, koji bi možda mogli zadovoljiti dio potreba predstavnika kompanije iz Turske, piše nkp.ba.

Također, bitan faktor za investitore jeste edukovana radna snaga, odnosno da li Kalesija raspolaže sa odškolovanim radnim kadrom za tekstilnu industriju, te da li postoji mogućnost da se u narednom periodu u Kalesiji u sklopu Mješovite srednje škole otvori možda i novi smjer…

Ono što bi svakako mogla biti “preporuka” za Kalesiju jeste činjenica da uprkos brojnim problemima na području ove općine djeluje velik broj uspješnih privrednih subjekata, koji su također u početku imali problem s edukacijom kadra, odnosno pripreme na radu na najsavremenijim mašinama, ali su se izborili sa tim problemom i uspješno rade velike poslove, što je osiguralo životnu egzistenciju za stotine porodica.

Kalesija, inače, u posljenje vrijeme gradi imidž jedne od uspješnijih lokalnih zajednica u BiH kada je vođenje biznisa u pitanju, a poduzetnički duh se sve više razvija.

Podsjetimo da je Yildiz vlasnik dvije fabrike tekstila u Turskoj i izvozi na tržište Francuske, Njemačke i Velike Britanije. Ima ugovorenu proizvodnju za narednih pet godina te ima potrebu za proširenjem proizvodnje, a kompletna proizvodnja u BiH će biti namijenjena izvozu.

Iz FIPA-e je rečeno da će u konsultacijama s lokalnim organima vlasti odabrati i ponuditi investitoru nekoliko investicionih lokacija sa svom potrebnom infrastrukturom.

Plan je krenuti sa proizvodnjom što je prije moguće na površini od 12.000 kvadratnih metara, sa ciljem širenja do 60.000 kvadrata.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh