BIZnews

Mustafine krave zbog buke od autoceste daju manje mlijeka

Mustafa je 2005. godine svu svoju inostranu zaradu uložio u farmu muznih krava. Sve se dobro razvijalo do 2014. godine kad je počela i izgradnja obilaznice uz njegov poljoprivredni objekat…

Mustafa - Vecernji.ba

Od izgradnje koridora Vc koji u BiH ulazi preko općine Odžak kod Gornjeg Svilaja, cijela BiH, a posebno općina Odžak očekuje mnogo, prije svega kao ekonomski impuls toj općini Posavskog kantona.

Međutim veliki projekat donio je i velike probleme jednom poljoprivredniku općine Odžak, Mustafi Hasandiću.

Mustafa je 2005. godine svu svoju inostranu zaradu uložio u farmu muznih krava koju je izgradio na njivi u predgrađu Odžaka. Sve se dobro razvijalo do 2014. godine kad je počela i izgradnja obilaznice uz njegov poljoprivredni objekat, piše “Večernji“…

Od prevelike buke, vibracije i prašine, tvrdi Hasandić, životinje su doživjele šok, a krave su, uz ostalo, prestale davati mlijeko ili sa značajno smanjenim količinama.

“Još kada je planirana gradnja ovom relacijom odmah sam ukazivao na moguće probleme smanjenja laktacije mlijeka. Krave su zaista doživjele šok i došlo je do smanjenja mlijeka i pobačaja. Stalno sam ukazivao na taj problem, jer ovo nije teorija, već nešto od čega živi moja porodica. Kako su radovi intenzivirani i kamioni voze praktično non-stop, stanje je u farmi postalo katastrofalno i stvarno ne znam što raditi. Preostalo mi je još samo zvati medije i obavijestiti pravosudne institucije”, kaže Hasandić.

Sabrija Hasandić tvrdi da česti prolazci teških kamiona imaju za posljedicu i na objekat. Mustafa je poduzeo sve da spasi farmu i dobije obeštećenje.

Stanje se poboljšalo kad su radovi prestali 2015. godine, ali prije dva mjeseca, kad su se radovi aktivirali, kaže Mustafa, vratili su se i stari problemi. Načelnik općine Odžak Jakov Ivanković je kaže, upoznat sam s problemom navedene farme.

“Istine radi trebam reći da je problem nastao prije preuzimanja mog madata, međutim to me ne oslobađa odgovornosti kako problem riješiti, tako da će općina pomoći, i ja kao načelnik da se što prije pronađe odgovarajuće rješenje. Koliko sam informisan cijeli je postupak i na sudu pa ne bih komentarisao detalje dok proces traje. U svakom slučaju, poduzeo sam već neke korake nakon razgovora s Hasandićem, kontaktirao predstavnike JP Autoceste Federacije BiH koji su izrazili dobru volju da riješe taj problem i izgrade zvučni zid tzv. bukobran koji bi farmu i stoku zaštitio od pretjerane buke”, kazao je načelnik Ivanković.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh