BIZnews

EKONOMSKI UZLET SARAJEVSKOG KANTONA: Privreda Sarajeva nadmašila privredu cijele Republike Srpske!

Po podacima iz analize Privredne komore Kantona Sarajevo, na nivou Kantona Sarajevo u martu je bilo 139.928 zaposlenih osoba, što je za 14,6 posto više u odnosu na mart 2016. a registrovano je 68.153 nezaposlenih što je za 3,8 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Sarajevo - N1

Obim vanjskotrgovinske razmjene Kantona Sarajevo sa svijetom povećan je u prvom kvartalu ove godine, pri čemu je uz povećanje izvoza došlo i do povećanja uvoza, pokazuje analiza Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS).

Advertisements

Robna razmjena KS-a u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1,243 milijarde KM, što predstavlja značajan rast od 28,1 posto u odnosu na isti period prošle godine. Kvartalni izvoz privrede KS-a dostigao je više od 281 milion KM i veći je za 28,7 posto, dok je uvoz iznosio više od 961 milion KM, što predstavlja rast za 28 posto u odnosu na prvi kvartal 2016.

Privreda Kantona Sarajevo, po posljednjim statističkim podacima, na početku 2017. bilježi pozitivne trendove u industriji, šumarstvu, unutrašnjoj trgovini, turizmu, te u povećanju zaposlenosti.

Od 21 grane prerađivačke industrije u Kantonu Sarajevo, u prvom tromjesečju ove godine, njih deset je povećalo obim proizvodnje u odnosu na isti period 2016. godine, dok je preostalih 11 zabilježilo blagi pad.

Ukupan kvartalni promet bez PDV-a ostvaren u trgovini namalo iznosio je 625,5 miliona KM, što je za 10,9 posto više od ostvarenog u istom periodu 2016.

Kanton Sarajevo je u prva tri mjeseca ove godine posjetilo 63.229 turista, to je za 9,5 posto više u odnosu na prvi kvartal prošle godine, a broj noćenja (129.337) veći je za 16,6 posto. Inače, Sarajevo je jedini glavni grad država na Balkanu koji ima više stranih turističkih posjeta nego stanovnika.

Tokom posljednjih 14 mjeseci u cijeloj BiH osnovano je skoro 17.000 novih poduzeća, a najveći broj ovih subjekata registrovan je na području Sarajeva 3.044, što je tri puta više nego na prostoru banjalučke regije te pet puta više nego na prostoru mostarske regije.

Prema službenim podacia Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prošloj godini prikupljeno je 6,6 milijardi KM indirektnih poreza, a najviše je uplaćeno iz Kantona Sarajevo i to 2,7 milijardi KM. Prema tim podacima, Kanton Sarajevo uplati gotovo milijardu KM više indirektnih poreza nego cijeli bh. entitet Republika Srpska!

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh