BIZnews

Nekad su sadili žitarice, a danas nešto sasvim drugo: “100 grama 4,2 KM, u toj cijeni svi se nađu”

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kome se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

porodica Matić - Vecernji list

Plantažu je, ponukan primjerima iz Teslića i susjedne Hrvatske, zasadio prije četiri godine i nekoliko mjeseci, a ove godine očekuje prvi ozbiljniji urod, piše “Večernji“…

Advertisements

Kako je potražnja za lješnjacima u svjetskim razmjerima veoma velika, prvenstveno zbog konditorske industrije, ali i potrošnje u svježem stanju, sve više poljoprivrednika okreće se plantažnom uzgoju te voćke, a u Livnu je, među prvim plantažerima bila porodica Matić.

“Najveći moj izazov ove sadnje je bilo da uzorak ovakve plantaže bude u Livnu, iz razloga što sam ja ovo morao vidjeti u Tesliću, a sad svi Livnjaci koji su zainteresovani to mogu vidjeti u Livnu i neće sigurno pogriješiti.

Ne mora to biti svakome glavno zanimanje, ovo je možda najbolja opcija da to bude dodatno zanimanje”, govori nam Vlado Matić kome su brojevi glavno zanimanje. A kako s njim druguje cijeli radni vijek, iskustvo mu kaže da je riječ o ekonomski isplativoj proizvodnji.

“Očekujem na pola hektara tonu jezgre, pa izračunajte sami. Prije par dana bio sam u jednom tržnom centru, 100 grama je 4,2 KM. Ja znam što je maloprodaja, a znam i što je veleprodaja. Uglavnom, u toj cijeni se mogu naći svi, i proizvođači i trgovci”, zaključuje naš sagovornik te dodaje kako je njegov otac na istoj površini od žitarica na godišnjem nivou dobivao manje od 1.000 konvertibilnih maraka.

Stoga svima koji su otišli u Njemačku, a imaju mlade roditelje, savjetuje da roditelji zasade plantaže, a oni to finansiraju. Među takvima je njegov rođak Tomislav koji je u jesen prošle godine zasadio skoro 2,5 hektara i ovu godinu je, kako reče, u iščekivanju i brizi hoće li se sve primiti, nada se da će sve biti uredu.

U Njemačku je sa suprugom otišao 2006. godine, kad su djeca pošla u školu, supruga se vratila s njima jer im Njemačka nije trajno odredište, a ove godine se i sam planira vratiti, kaže Vlado Matić te dodaje:

“Ja savjetujem svakome da proba. Čisto da proba, da se ne vodi samo tom finansijskom računicom, nego, evo što Vlado kaže, treba nešto i stvoriti da ljudi vide, da postoji nešto, da se može nešto, ne samo “kukati jer od kukanja nema ništa””.

Plantaže na kojima smo bili podignute su na nekadašnjim oranicama, a uz njihove je i plantaža još jednog člana iz šire porodice Matić.

Vlado je kazao kako je i njegov sin zainteresovan za sadnju lijeske na njihovoj parceli u Guberu (Livanjsko polje). Raspolažu sa 6 hektara i kaže da je baš žele zasaditi ovom voćkom kako bi bila reprezentativna za BiH, a ne samo za Livno. Nastavi li se tako, lijeska bi za Livno uskoro mogla biti isto što i smilje za Hercegovinu.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh