BIZnews

OPET PROBLEMI: Smiljari žele lanjsku cijenu, a priča se o pola marke manjoj

Stipe Jukić iz ljubuškog poduzeća “Roing”, koje se bavi i proizvodnjom i destilacijom smilja kaže da otkupna cijena još nije poznata, a slično su potvrdili u još nekoliko hercegovačkih destilerija. Konkretna cijena mogla bi biti poznata početkom juna, odnosno za nekih sedam dana.

Smilje - Dnevni-list.ba

Advertisements

Još je svega mjesec dana do početka berbe smilja, koje ove godine dozrijeva nešto ranije nego lani, no još uvijek niko naglas ne govori o tačnoj otkupnoj cijeni kilograma zelene mase smilja, piše “Dnevni list“…

Neslužbeno se govori o cijeni od 2.5 KM, a među smiljarima je uvriježeno mišljenje da cijena smilja u zelenom stanju ne bi trebala padati ispod lanjske 3 KM, i da nema stvarnih razloga za to, jer potražnje za gotovim proizvodom i dalje ima.

Mnogi su u njive i brda uložili i kredite, drugi vlastita mukom stečena sredstva, treći mnogo rada, i niko ne želi razočarenje. Svi pažljivo prate razvoj situacije.

Stipe Jukić iz ljubuškog poduzeća “Roing”, koje se bavi i proizvodnjom i destilacijom smilja kaže da otkupna cijena još nije poznata, a slično su nam potvrdili u još nekoliko hercegovačkih destilerija koje smo nasumice pozvali. Konkretna cijena mogla bi biti poznata početkom juna, odnosno za nekih sedam dana. Cijenu će odrediti potražnja za uljem.

Brendiranje smilja

A prodajom ulja i pronalaženjem kupaca, uz proizvodnju sadnica, bavi se širokobriješko poduzeće “Terago”.

Direktor Marin Glavina ispričao je ko je najviše zainteresovan za naše ulje i koliko se kreće tržišna cijena litra ulja od smilja.

“Postoji interes od strane veleprodajnih američkih i evropskih kupaca. Cijenu ulja određuje kupac, a trenutno jako varira s obzirom na hiperprodukciju kojoj smo svjedoci. Kako bi riješili taj problem potrebno je ulagati u marketing i na taj način povećavati prodaju. Ulje smilja nije burzovna roba kao npr. kukuruz ili nafta da mu se cijena određuje samo ponudom i potražnjom, nego i nizom drugih parametara”, objasnio je on.

Stajališta je da se mnogo više mora raditi na brendiranju smilja.

“Marketingom moramo otvoriti nova tržišta i povećati potrošnju kako bi potaknuli prodaju. Kupce trebamo upoznati s proizvodom i njegovim prednostima jer je to ispravan način za povećanje prodaje”, ustvrdio je Glavina.

Grupacija proizvođača smilja i eteričnoga ulja od smilja potpisala je s Federalnim agromediteranskim zavodom i Gospodarskom komorom FBiH ugovor u vezi otkupnih cijena smilja i eteričnoga ulja za sezonu 2017., a u navedenom sporazumu su navedene očekivane cijene za otkup smilja na nivou 2,50 KM i cijena eteričnoga ulja smilja 800 € ili 1.550 KM. Grupacija smiljara bazirala se na organsku proizvodnju, jer samo potpuno čisto ulje dugoročno može opstati tržištu.

Nema tačnih podataka o potrebi za smiljem

“Federalni agromediteranski zavod, kao nezavisna laboratorija već treću godinu uspješno radi analize eteričnoga ulja smilja, i s te strane je učesnik u potpisanom sporazumu”, objašnjava direktor prof. dr. sc. Marko Ivanković, koji je također stajališta da će o konačnoj cijeni odlučiti tržišna kretanja, ali kaže i da je tržište eteričnih ulja neistraženo.

“Mi proizvodimo eterično ulje smilja u najvećoj mjeri za izvozna tržišta (nešto malo se potroši u BiH u odnosu na proizvedene količine). Sve ovisi o potražnji iz inostranstva (Evropa, prekomorske zemlje i ostali). Upravo je ovaj segment u ukupnom lancu vrijednosti ove proizvodnje neistražen i nepoznat. Pored svih pokušaja istraživanja tržišta eteričnoga ulja smilja (i drugih biljnih vrsta) nismo uspjeli “osvijetliti” ovaj segment tržišta. Dakle, ne postoje relevantna istraživanja o ponudi i potražnji i u skladu s time potrošnji eteričnih ulja smilja u Evropi i svijetu”, kazao je, između ostalog Ivanković.

Žetva 2017. biti će prijelomna i za brojne porodice koje su zasadile smilje kao alternativu odlasku u zemlje EU, a ove godine očekuju prvu konkretniju zaradu. Nova razočaranja u ovom polju imala bi direktan uticaj na još masovnije iseljavanje mladih.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

Loading..
loading...

Advertisements

Na vrh