BIZnews

FBiH podstiče svinjogojstvo, a bh. entitet RS ovčarstvo

“Podsticaji za uzgoj svinja veći su u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj, što je apsurd kojim bi nadležni trebalo ozbiljno da se pozabave”, upozoravaju farmeri iz bh. entiteta RS.

Ovce - Ilustracija/TheSun.co.uk

Advertisements

Za utovljenu svinju farmer u FBiH dobija 60 KM, a za rasplodnu krmaču 150 KM, dok u RS taj podsticaj iznosi 40 za svinju, a za krmaču 100 KM. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bh. entiteta RS su rekli kako su podsticaji za svinjarstvo iz godine u godinu rasli, ali da nisu u potpunosti uspjeli udovoljiti zahtjevima farmera, koji su tražili da se podsticaji ujednače s onima u Federaciji.

“Njihova sugestija je bila da premija za rasplodne krmače bude 150 KM po grlu, prihvaćen je iznos od 100 KM, a do sada je bilo pedeset. Za utovljenu svinju tražili su 50 KM, a prihvatili smo 40. Do sada je taj podsticaj bio 20 KM”, kazao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva, pišu “Nezavisne“…

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara bh. entiteta RS, kaže kako su to zasad obećanja, jer to nije nigdje vidio u pravilniku o podsticajima za koji je kazao da je poprilično nejasan.

“Proizvodnja se polako seli u Federaciju, a mi smo iskoristili sve vidove demokratske borbe. S ovim podsticajima ne možemo biti konkurentni nikome”, kaže Maljčić i dodaje kako su uzgajivači u poprilično nezavidnoj situaciji.

Međutim, po pitanju animalne proizvodnje nisu zadovoljni ni farmeri u Federaciji BiH, koji tvrde kako su uslovi za uzgoj ovaca, kad se sve sabere i oduzme, puno povoljniji u Republici Srpskoj nego kod njih.

Dževad Kovač, predsjednik Federalnog udruženja uzgajivača koza i ovaca “Tor”, kaže kako podsticaji za rasplodnu ovcu u ovom entitetu iznose 35 KM, ali da troškovi u vezi s prijavom za podsticaj uz plaćanje raznih taksi i dažbina iznose preko 40 KM, tako da nikome nije u interesu da ide u minus.

“Sa druge strane, farmer za 80 dana držanja krmače, a koliko je obavezno po pravilniku, i koja oprasi deset prasića, može da dobije 750 KM. Uzgajivači ovaca su ranije imali podsticaje i za jagnjad, ali su ukinuti, a za ovce su smanjeni”, kaže on. Ocjenjuje kako mali i neraspoređeni podsticaji idu na ruku uvoznom lobiju, za koji tvrdi da diktira stvari u ovoj zemlji, a da sve destimulativno djeluje na domaće uzgajivače.

Pokušali smo da dobijemo stav i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ali na naše pitanje da li je normalno da se više podstiče proizvodnja za koju ne postoji veliki interes potrošača na uštrb onih čije se meso najviše konzumira, nismo dobili odgovor. Treba reći i to da je bh. entitet Republika Srpska prošle godine podsticala nabavku kvalitetnih priplodnih koza i ovaca, što u Federaciji BiH nije bio slučaj.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh